Blauwalg gevonden in jachthaven Ooltgensplaat

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Er is mooi weer opgegeven voor de komende dagen. Heerlijk natuurlijk, maar daar zit ook een gevaar aan vast; blauw alg. In de jachthaven van Ooltgensplaat is het alweer aangetroffen.

Door Sam Fish

De gemeente heeft waarschuwingsborden geplaatst bij de Galathese Haven, bij het strand en de Jachthaven van Ooltgensplaat. Je mag daar dus niet gaan zwemmen, hoe aanlokkelijk het ook is met de komende temperaturen.

Buutenplaets

Niet alleen in de haven en bij het strand is blauwalg gevonden, ook natuurspeeltuin De Buutenplaets is getroffen. De gemeente vraagt de bezoekers van de speeltuin dan ook extra voorzichtig te zijn. Het is niet verstandig om de kinderen bij het water te laten spelen.

Meer plekken

Door de hoge temperaturen die zijn opgegeven voor het komende weekend waarschuwt de gemeente vooraf. “Het kan zijn dat blauwalg op meer locaties in de gemeente wordt aangetroffen,” zeggen ze. “Daarom controleren we de komende dagen regelmatig de waterkwaliteit.”

Blauwalg

Blauwalgen zijn bacteriën. Bij rustig en warm weer kunnen deze soorten in stilstaand water zeer snel groeien, hierdoor ontstaan drijflagen. Deze drijflagen kunnen giftig zijn voor mens en dier. Vanzelfsprekend is ook de windrichting van invloed. Blauwalg kun je herkennen aan een blauwe of groene gloed over het water.

Advies

Vermijd contact met het water en laat ook jouw huisdier er niet in zwemmen. Als je in aanraking komt met blauwalgen of als je die bij het zwemmen binnenkrijgt, kun je last krijgen van irritaties aan de ogen of huid. Andere klachten zijn hoofdpijn, maag- en darmklachten en in sommige gevallen zelfs grotere gezondheidsproblemen. Ben je in aanraking geweest met blauwalgen? Spoel je dan goed af onder de douche. Bij het ontstaan en aanhouden van klachten is het raadzaam om contact op te nemen met de huisarts.

Officiële zwemwaterlocaties

De gemeente raadt sowieso aan om de berichtgeving en borden goed in de gaten te houden. Daarnaast vragen ze iedereen alleen te zwemmen bij aangewezen zwemlocaties. Deze zijn te vinden op www.zwemwater.nl. Dat is een gezamenlijke website van waterschappen, provincies en Rijkswaterstaat. Daar wordt ook de actuele kwaliteit van het water gedeeld.

Blauwalg gevonden?

Denk je zelf ergens blauwalg te zien? Neem dan contact op met de gemeente. Zij ontvangen graag een foto en een vermelding van de exacte locatie. Deze kun je sturen naar [email protected]. Zij gaan dan zelf kijken of het inderdaad om blauwalg gaat en eventueel actie ondernemen.

blauwalg ooltgensplaat

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen