Vattenfall plaatst meer energieopwekkers op Flakkee

Foto: PR Vattenfall

Vattenfall, voorheen bekend onder de naam Nuon, bouwt in Nederland haar grootste hybride energiepark ooit. Deze gaat bestaan uit zonnepanelen, windturbines en batterijen.

Het wordt het eerste hybride energiepark van Europa en komt aan het Haringvliet te staan. Het bedrijft steekt zo’n 35 miljoen euro in de aanleg van de batterijen en zonnepanelen. Voor de windmolens was al eerder een besluit genomen. De aanleg daarvan is al gestart.

Vattenfall wil met dit unieke project windmolens combineren met zonnepanelen en energie opslag. Wind- en zonne-energie vullen elkaar goed aan. Dit past geheel bij de ambitie om binnen één generatie fossielvrij leven mogelijk te maken.

“Als het stevig waait, schijnt er vaak minder zon,” vertelt Margit Deimel, directeur Zon en batterijen. “En als de zon goed schijnt, waait het meestal minder hard. Een prima combinatie dus. We willen slim omgaan met energie en daarom plaatsen we ook batterijen. De batterijen zijn in eerste instantie bedoeld om het netwerk in balans te kunnen houden. Daarnaast kan het in de toekomst ook dienen als opslag. Als het hard waait of als de zon veel schijnt, slaan we dan energie op. Wanneer er te weinig wind of zon is, leveren we groene stroom uit onze batterijen. Opwekking, opslag en netaansluiting maken gebruik van dezelfde infrastructuur en kunnen dankzij synergie-effecten zuiniger geëxploiteerd worden. Energiepark Haringvliet Zuid is het eerste energiepark van Vattenfall waar windenergie, zonne-energie en batterijen gecombineerd worden.”

Energiepark Haringvliet Zuid

Het Energiepark bestaat uit totaal zes windturbines. Deze komen te staan tussen Middelharnis en Stad aan het Haringvliet. Het verwachte opgestelde vermogen van het windpark ligt rond de 22 MW. Hiermee kunnen ongeveer 27.000 huishoudens van groene stroom worden voorzien. De hoogte van de windmolens is maximaal 150 meter. De voorbereidende werkzaamheden zijn inmiddels gestart.

Het zonnepark bestaat uit 124.000 zonnepanelen van totaal 38 MW. Dat is genoeg groene stroom voor zo’n 12.000 huishoudens. De batterijen komen te staan bij het zonnepark in twaalf zeecontainers. De batterijen zijn van BMW en hebben een vermogen van 12 MWh. De eerste werkzaamheden zullen vanaf begin 2020 starten. Voordat het zonnepark gebouwd kan worden, moeten eerst de windmolens staan. De verwachting is dat in september 2020 alles dan operationeel zal zijn.

Over Vattenfall

Vattenfall is een toonaangevend Europees energiebedrijf dat al ruim een eeuw de industrie elektrificeert. Ze leveren energie aan mensen thuis en het moderniseert het dagelijks leven door innovatie en samenwerking. Vattenfall wil het mogelijk maken fossielvrij te leven binnen één generatie. Daarom stimuleert het bedrijf de transitie naar een duurzamer energiesysteem aan met groeiende duurzame productie en slimme energieoplossingen voor klanten.

Bij het bedrijf werken zo’n 20.000 mensen, verdeeld over verschillende landen in Europa. Vattenfall is een Zweeds staatsbedrijf.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen