Roze koeien verspreid over het eiland

Foto: PR Glasezel Buitenaf

Het kan je bijna niet ontgaan zijn dat er meerdere roze koeien verspreid staan over het eiland. Maar of je ze nou al wel of niet bent tegengekomen, je weet misschien niet waar het voor is.

Door Sam Fish

Al jaren is op Goeree-Overflakkee de strijd met goed internet aan de gang. Verschillende internetproviders kunnen niet leveren in de buitengebieden van het eiland omdat de aansluiting er niet is. Ook komt het voor dat ze niet wíllen leveren omdat er te weinig mensen wonen wat de aansluiting niet rendabel maakt.

Snel internet

En nu zijn daar de roze koeien. De roze koeien zijn onderdeel van een campagne om mensen zich aan te laten sluiten op het glasvezel. Tot en met 22 juli kunnen mensen zich aansluiten bij de campagne. En als 45 procent van de Flakkeeënaren dat doet dan komt de glasvezelverbinding er sowieso. Dat zou ervoor zorgen dat dorpen als Stad aan het Haringvliet, Den Bommel en Achthuizen veel beter bereik krijgen.

Maar niet alleen in de buitengebieden wordt het internet dan beter. Het hele eiland komt in een stroomversnelling terecht.

Financiële steun

Wethouder Tea Both heeft verzekerd dat de gemeente geld heeft gereserveerd ter compensatie voor de vastrechtkosten. Eerst werd er gesproken over € 80.000,- maar dat is nu verhoogd naar € 120.000,- voor het gebied. Dat bedrag wordt verdeeld over de mensen in het buitengebied.

De subsidie is onder voorbehoud van het behalen van het deelnemersaantal van 45 procent van de inwoners van het gebied. Daarnaast moet er een akkoord zijn over de overeenkomst en dient de besluitvorming in de gemeenteraad te zijn afgerond. Bij het behalen van de 45% zal de gemeente communiceren over de wijze waarop de subsidie kan worden aangevraagd. Op 12 juli stond het aantal aanmeldingen pas op 15 procent.

Er is een voorwaarde gesteld om in aanmerking te kunnen komen voor de subsidie. Op het betreffende adres mag de bestaande internetverbinding geen hogere downloadsnelheid hebben dan 30 Mbit per seconde.

Belangrijk

“De gemeente vindt snel internet belangrijk voor ondernemers en particulieren,” laat een woordvoerder weten. “Door het verglazen van het buitengebied verbetert de digitale bereikbaarheid en daarmee het ondernemersklimaat. De komende periode zullen Glasvezel Buitenaf en de gemeente afspraken maken en deze vastleggen in een overeenkomst.”

Vragen

De organisatie van de glasvezelcampagne op het eiland snapt dat mensen terughoudend zijn en gaat graag in op mogelijke vragen. “Onze ambassadeurs helpen graag,” laat een woordvoerder weten. “Er is ook heel veel informatie te vinden op onze website, www.glasvezelbuitenaf.nl. Laten we er samen voor gaan, glasvezel op Goeree-Overflakkee.”

Aanmelden voor de glasvezelverbinding kan nog tot maandag 22 juli.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen