FOTO’S – Eindelijk weer kanon bij Fort Prins Frederik

De gemeente Goeree-Overflakkee mocht donderdag 13 juni een miniatuur kanon in ontvangst nemen. Een cadeautje van Fort Sabina in Willemstad.

Door Sam Fish

Jarenlang was er geen kanon aanwezig bij Fort Prins Frederik. Maar nu het in handen is van de gemeente en het weer in ere wordt hersteld is daar verandering in gekomen. Het kanon werd dan ook per pont afgeleverd door een delegatie uit Willemstad. Op een brancard, gedragen door wethouders van Willemstad en Goeree-Overflakkee wordt het kanon aan land gebracht in Ooltgensplaat. En dat allemaal onder begeleiding van een drumband. Het voelt alsof een groep soldaten welkom thuis geheten worden.

Het kanon als cadeau van de overkant symboliseert de onderlinge verbondenheid en samenwerking tussen de twee forten. Er worden na afloop zelfs grapjes gemaakt over het onderlinge contact. “Er is één kanonskogel, misschien kunnen we die af en toe heen en weer schieten als teken van leven. Briefje erbij met de vraag hoe het gaat,” aldus wethouder Zwiers van de gemeente Moerdijk.

Restauratie

In 2018 kocht de gemeente het Fort Prins Frederik in Ooltgensplaat. Door de jaren heen is de grond van het fort bebouwd met recreatiewoningen waardoor de historische waarde van het fort grotendeels verloren is gegaan. Met de aankoop wil de gemeente de geschiedenis van het fort en het culturele erfgoed weer in ere herstellen. Het kanon is een mooi bijpassend cadeautje.

“Het is lang geleden dat hier een kanon heeft gestaan, maar het is een mooi symbool voor wat wij hier als gemeente doen,” zegt wethouder Daan Markwat. “We hebben dit fort vorig jaar gekocht. Sinds dien is de bovenste ring bijna helemaal leeg van bebouwing. En onlangs zijn we ook gestart met de restauratie van het fort zelf.”

Fort Prins Frederik

Het fort in Ooltgensplaat werd in 1809 gebouwd door de Fransen onder de naam Fort Duquesme. Eind 1813 kwam het terug in het bezit van de Nederlanders, doordat inwoners en de burgemeester van Ooltgensplaat de Franse soldaten verdreven. Sinds dien draagt het fort de naam Fort Prins Frederik.

Vanaf 1969 werd het fort in gebruik genomen als vakantie- en conferentieoord. In 1973 werd het Fort Prins Frederik benoemd tot rijksmonument. De laatste jaren zaten er verschillende ondernemers in en is het steeds meer komen te vervallen. Daarop besloot de gemeente Goeree-Overflakkee vorig jaar het fort te kopen en op te knappen.

Waterpoort weekend

Van 14 tot en met 16 juni organiseert Waterpoort Werkt het Waterpoort Weekend. Een weekend vol met vijf minifestivals waar verschillende activiteiten te doen zijn. Dat weekend vindt plaats op en rond het Volkerak, het gebied waar de forten van Ooltgensplaat en Willemstad deel van uitmaken. De gift van het kanon is dan ook onofficieel de start van het weekend.

In elke deelnemende gemeente wordt een unieke kans geboden aan bewoners en toeristen om kennis te maken met de schoonheid, de natuur, het erfgoed en het recreatief aanbod in de streek. Het is een gebied met een gemeenschappelijke geschiedenis op de grens van land en water. Kijk voor meer informatie over het Waterpoort Weekend en wat er allemaal te doen is op de website van het evenement.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen