Fort Prins Frederik wordt in ere hersteld

Foto:

Fort Prins Frederik in Ooltgensplaat werd ongeveer een jaar geleden gekocht door de gemeente Goeree-Overflakkee om het in samenwerking met de provincie Zuid-Holland weer op te knappen en ik ere te herstellen. Op donderdag 7 februari werd daarvoor het startschot gegeven.

Door Sam Fish

Een echt startschot was het niet te noemen, er wordt namelijk al een aardige periode hard gewerkt om de vestingswal woningvrij te maken. In de loop der jaren is er namelijk een hoop bebouwing toegevoegd wat leidde tot versnippering van eigendommen en een rommelig gezicht. “Het afgelopen jaar hebben we al 1200 ton aan sloopafval en wildgroei afgevoerd vanaf het terrein,” laat wethouder Daan Markwat weten. Met een aantal bewoners wordt nog druk onderhandeld, maar in de tussentijd is het tijd voor de volgende stappen. “We gaan maandag de eerste stappen zetten naar de restauratie van de Donjon. En hoewel het een aantal jaren zal duren eerdat het project helemaal klaar is, is het belangrijk om het fort weer in ere te herstellen. Het is een historische plek en daar moeten we trots op zijn.”

Restauratie
De opknapbeurt van de gemeente is hard nodig. “In 1883 is het fort flink uitgebreid, maar sinds de Watersnoodramp is het in verval door wildgroei,” laat Matthijs Witte weten, hij is beleidsmedewerker Cultureel Erfgoed. “Die wildgroei zet druk op de gebouwen en zorgt dat het pleisterwerk scheurt. Dat is een van de dingen die vanaf maandag sterk aangepakt gaat worden. Er wordt opnieuw gemetseld en gevoegd om de gebouwen weer sterk te krijgen. Daarnaast is het ook de bedoeling dat de balkonnets weer terugkomen.”

Naast het opnieuw metselen en voegen van de geschutstoren wordt ook de fiets- en voetgangersbrug gereconstrueerd en wordt de historische beplanting van het terrein weer teruggebracht.

Samenwerking
Het opknappen van het terrein van Fort Prins Frederik is niet alleen in handen van de gemeente Goeree-Overflakkee, er wordt heel nauw samengewerkt met de provincie Zuid-Holland. “Ik ben blij met de initiatieven van de gemeente en ik vind het een eer dat wij daar een bijdrage aan mogen leveren,” zegt gedeputeerde Rik Janssen. “Een geschiedenis als deze is heel belangrijk om te bewaren. Het is belangrijk om de historische zichtlijnen van het gebied terug te brengen en hopelijk wordt het weer net zo mooi als vroeger.”

Starthandeling
Om de start van de restauratie vorm te geven wordt de kastanjeboom die op het terrein staat opnieuw geplant naast de geschutstoren. De eer is aan wethouder Daan Markwat en gedeputeerde van de provincie Rik Janssen. Samen zorgen ze ervoor dat de boom opnieuw kan groeien, wat symbool staat voor de toekomst van het fort.

Fort Prins Frederik
Het fort in Ooltgensplaat werd in 1809 gebouwd door de Fransen onder de naam Fort Duquesme. Eind 1813 kwam het terug in het bezit van de Nederlanders, doordat inwoners en de burgemeester van Ooltgensplaat de Franse soldaten verdreven. Sinds dien draagt het fort de naam Fort Prins Frederik.

Vanaf 1969 werd het fort in gebruik genomen als vakantie- en conferentieoord. In 1973 werd het Fort Prins Frederik benoemd tot rijksmonument. De laatste jaren zaten er verschillende ondernemers in en is het steeds meer komen te vervallen. Daarop besloot de gemeente Goeree-Overflakkee vorig jaar het fort te kopen en op te knappen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen