“De Goede Ree is hier perfect voor”

Foto: Sam Fish

Op dinsdag 28 en woensdag 29 april is er een hoop kabaal te verwachten bij de Goede Ree in Sommelsdijk. Het oude verzorgingstehuis is namelijk het decor voor een heuse militaire oefening.

“De militairen die hier vandaag werkzaam zijn, zijn allemaal al geslaagd voor hun proeven. Dit is dus puur een tussentijdse oefening. Ze weten allemaal heel goed wat ze moeten doen”, wordt er uitgelegd door Defensie. “Ze brengen springstof aan op de muren en zoeken manieren om zo efficiënt mogelijk binnen te komen als mensen de deur niet open doen. Het zijn maar kleine hoeveelheden springstof, dus het zal hier niet instorten. Toch laten we niemand anders dan de militairen binnen om de veiligheid van iedereen te waarborgen”.

Lees ook:  Meer oplaadpunten voor elektrische auto’s

Buiten op het terrein wordt gewoon door gesloopt en aan de rand van het stuk gebouw dat nog staat wordt een groepje persfotografen en cameramensen neergezet. “Als jullie hier gaan staan, hebben jullie het beste beeld. Er gaat straks hier een groepje naar binnen en dan zijn er wat ontploffingen”, gaat de uitleg verder. Alles is strikt geregeld. Iedereen moet een helm op en we mogen niet dichterbij het pand komen. Vanaf achter ons komen er een paar militairen met geweren en een sloophamer. Het glas wordt kapot geslagen en ze gaan met een hoop lawaai naar binnen, daarna volgen er nog meer militairen.

Er klinkt wat geschreeuw en dan mogen we toch nog iets dichterbij komen. Niet veel later klinkt er een harde knal en is de oefening voor het publiek voorbij. “De rest van de oefeningen gebeuren allemaal binnen, daar kunt u helaas niet bij aanwezig zijn. Dit zou te gevaarlijk worden”, aldus Defensie.

Ook waarnemend burgemeester Lokker is bij de oefening aanwezig. “De Goede Ree is de perfecte locatie voor een oefening als deze”, vindt hij. “En ik vind het ook geweldig dat we Defensie hier de gelegenheid kunnen geven om dit te doen. Niet elke gemeente kan dat doen”.

Lees ook: VIDEO: Geslaagde Koningsdag op Flakkee

Reacties