Niet iedereen welkom bij Dodenherdenking Ouddorp

Foto: Sam Fish

Lokale partij Vitale Kernen Goeree-Overflakkee (VKGO) zal donderdagavond 16 mei tijdens de openbare raadsvergadering vragen stellen over discriminatie tijdens dodenherdenking.

Door Sam Fish

LHBT+-belangenorganisatie stichting Gay op Flakkee wilde namelijk bloemen leggen in Ouddorp, maar werden daar geweigerd. “Het was echt heel raar toen we de afwijzing kregen, vooral omdat ze in eerste instantie juist super enthousiast waren over het idee,” vertelt Gay op Flakkee-bestuurslid Lennart van Dam. Elk jaar legt de stichting een boeket bij het monument in Middelharnis om daar stil te staan bij alle oorlogsslachtoffers sinds de tweede wereldoorlog, maar in het bijzonder alle homo’s die zijn vermoord. “We mochten wel als individu een bloemstuk leggen, maar het is voor ons juist belangrijk om dat vanuit de stichting te doen. Het is een belangrijk onderdeel van de geschiedenis.”

“Via via hoorde de VKGO van het voorval en ze vinden het niet kunnen. Zulke steun doet ons heel veel,” laat Lennart weten. “Want wie zegt dat wij de enige stichting zijn die daar geen bloemstuk mogen leggen?”

VKGO
De partij liet telefonisch aan Lennart weten erover gesproken te hebben tijdens de vergadering van het College van Burgemeester en Wethouders en heeft nu ook aangekondigd om tijdens de raadsvergadering het onderwerp aan te snijden. “Zij waren meteen van mening dat er actie ondernomen moest worden. Dat doet ons als stichting heel goed. Het is fijn om te horen dat het niet alleen bij ons, maar ook binnen de politiek heel erg speelt dat organisaties worden geweigerd bij een herdenkingsdienst. Het gaat de VKGO er vooral om dat iedereen gelijk behandeld wordt,” zegt Lennart. “Als wij worden geweigerd dan zijn er misschien wel meer verenigingen die geen bloemstuk mogen leggen.”

Dodenherdenking
In Nederland zijn er volgens de officiële documenten geen homo’s gearresteerd en vermoord. Wel zijn er joden en verzetsstrijders harder aangepakt toen bekend werd dat ze homoseksueel waren. In Duitsland daarentegen werden tussen 1933 en 1944 ruim 60.000 homo’s veroordeeld. Zij kregen in de concentratiekampen ter herkenning een roze driehoek op hun kleding. “Het feit dat er in Nederland bijna geen homo’s zijn vervolgd tijdens de oorlog moet niet laten betekenen dat er geen homoseksuele slachtoffers waren, want die waren er weldegelijk,” zegt Lennart. “Het feit dat er een roze driehoek gedragen werd is al verschrikkelijk genoeg.”

Raadsvergadering
De openbare raadsvergadering van de gemeente Goeree-Overflakkee vindt één keer in de twee weken plaats in bestuurscentrum Het Rondeel aan de Dwarsweg in Middelharnis. De vergadering begint om 19.30 uur en is eventueel ook online te volgen.

Meer verenigingen
Bent u onderdeel van een organisatie of vereniging die geweigerd is bij een herdenking? Neem contact met ons op door een mailtje te sturen naar [email protected]

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen