Nieuwe-Tonge opent eerste bijenhotel van Flakkee

Foto: Sam Fish

Op het Finlandplein in Nieuwe-Tonge is dinsdag vroeg in de ochtend het eerste officiële bijenhotel van Goeree-Overflakkee geopend onder toeziend oog van de twee basisscholen van het dorp.

Door Sam Fish

Het gaat niet goed met de bijen en andere bestuivende insecten, en dat is zorgelijk. Zo’n 80 procent van de eetbare gewassen zijn namelijk afhankelijk van de werkzaamheden van bijen. Het was dan ook de eer aan wethouder Tea Both en Anne-Karin Guijt, voorzitter van de dorpsraad, om het insectenhutje te onthullen. Daarbij aanwezig waren de leerlingenraden van zowel obs de Pannenbakker als die van cbs de Oranje-Nassauschool, evenals de leerlingen van groep 3 en 4.

“Het is belangrijk om goed voor de natuur te zorgen,” benadrukt Both. “Bijen hebben een belangrijke rol in de natuur en dat geldt natuurlijk ook voor andere insecten. Daarom hoop ik dat het bijenhotel goed gaat lopen en dat we binnenkort veel mooie nieuwe bloemen in de natuur terugvinden.”

Het bijenhotel is beschikbaar gesteld door de provincie Zuid-Holland en de gemeente Goeree-Overflakkee. Om de kinderen duidelijk te maken dat zij zelf ook iets kunnen doen voor de bijen hebben ze allemaal een zakje met bloemenzaad meegekregen naar huis.

Voor de kinderen is het ook een speciaal moment, het is voor de meesten namelijk voor het eerst dat ze een bijenhotel te zien krijgen of er überhaupt van horen. En dat levert leuke gesprekjes op. “Denk je dat er al bijen in zitten?” vraagt één van de kinderen aan een klasgenootje. “Nee joh, dit is een hotel.”

Vlag
Om het speciale moment te omlijsten hijst de dorpsraad ook nog de vlag van Nieuwe-Tonge. “Het Streekmuseum in Sommelsdijk is bezig om alle oude dorpsvlaggen nieuw leven in te blazen en daarom is er nu ook de vlag van Nieuwe-Tonge te koop,” vertelt Anne-Karin Guijt aan de kinderen. “Ik vind dit wel een heel mooi moment om die vlag, samen met jullie, te hijsen. Dat is een mooie afsluiting van dit bijzondere moment wat wij met jullie en de gemeente hebben mogen delen. Dank daarvoor.”

Tekst gaat door onder de foto

De vlag van Nieuwe-Tonge werd gehesen om het bijzondere moment te omlijsten. Foto: Sam Fish

Campagne
De opening van het bijenhotel is tevens de start voor een nieuwe campagne van de gemeente Goeree-Overflakkee met de slogan; ‘Goeree-Overflakkee, daar wil je bij zijn’. Met die campagne wil de gemeente aandacht vragen voor het versterken van de biodiversiteit op het eiland. De kast in Nieuwe-Tonge is de eerste in een reeks bijenhotels die neergezet gaan worden op Goeree-Overflakkee.

De kinderen kregen zakjes bloemenzaad mee om thuis in de tuin te planten voor de bijen. Foto: Sam Fish
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen