74 jaar vrijheid op Goeree-Overflakkee

Foto: Sam Fish

Een paar honderd mensen, jong en oud, trotseerden zaterdagavond de kou om samen bij het monument aan de Hoflaan in Middelharnis stil te staan bij alle oorlogsslachtoffers sinds de Tweede Wereldoorlog.

Door Sam Fish

De dienst werd omlijst met muziek van Sempre Crescendo en een kinderkoor onder leiding van Nelleke Bruggeman. Namens de gemeente was wethouder Berend Jan Bruggeman aanwezig. “4 mei is een belangrijke dag in de geschiedenis; een jaarlijks terugkerende herdenkdag. Wij voelen ons één met de genen die verdriet hebben om hun geliefden die slachtoffer werden in de oorlog,” zegt hij in zijn toespraak. “Deze herdenking draagt bij aan het begrip en het medeleven met nabestaanden van slachtoffers van Middelharnis en andere dorpen op Goeree-Overflakkee. We zijn hier samen bij het monument dan in 1953 is geplaatst ter nagedachtenis aan de jaren 1940-45. Het monument herinnert ons aan de strijd die is geleverd in de Tweede Wereldoorlog en aan de herwonnen vrijheid en vrede. Elk slachtoffer was er één te veel. Jong en oud.”

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in Middelharnis 34 joodse inwoners weggevoerd. Geen van hen keerde terug toen de oorlog ten einde kwam. “De gemeenschap van Middelharnis rouwde om het verlies van hun inwoners. Iedereen kende elkaar. De saamhorigheid in Middelharnis was en is groot. En dat blijkt ook wel uit het feit dat u hier in zo’n grote getale aanwezig bent,” gaat Bruggeman verder. “Maar er waren ook mensen die zich niet hebben neergelegd bij de onderdrukking. Zij zagen de kans en hadden de moed om in het geheim in opstand te komen. Zij gingen bij het verzet en smeedden plannen om de Duitsers te dwarsbomen, of ze hielden mensen die werden gezocht verborgen in hun huis of schuur. We hebben veel respect voor deze verzetshelden.”

Bloemen leggen
Bij dodenherdenking hoort ook het leggen van bloemen. “Samen herdenken, samen bloemen leggen. Met onze aanwezigheid en met de bloemen trachten we de boodschap van medeleven over te brengen aan de nabestaanden en overlevenden. En voor onszelf een moment van bezinning. En het besef dat er voor de vrijheid veel geleden is,” zegt Bruggeman. Hij mag namens de gemeente Goeree-Overflakkee een krans leggen bij het monument in Middelharnis. “Ook vandaag de dag worden er nog steeds mensen vervolgd om hun geloofsovertuiging, of het behoren tot een etnische minderheid. Vrijheid van meningsuiting, leven zonder angst, ongeacht ras, geloof of geaardheid is een rijkdom. Samen gedenken we de oorlogsslachtoffers van Middelharnis en staan we stil bij de gevolgen die de oorlog achterliet. We leven mee met de nabestaanden die een dierbare verloren. Onze steun blijft nodig. Wij herdenken.”

Ook organisaties als het Rode Kruis, de veteranen, LHBT-belangenorganisatie Stichting Gay op Flakkee legden bloemen neer bij het monument evenals de kinderen die van het Rode Kruis een witte roos hadden gekregen voorafgaand aan de stille tocht vanaf het gemeentehuis.

Volgend jaar, 4 mei 2020, is het 75 jaar sinds de bevrijding van de Duitsers.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen