De veiligheid staat hoog in het vaandel

Foto: Sam Fish

Veel mensen zien de burgemeester vaak als de persoon die de lintjes doorknipt, belangrijke bezoekjes aflegt en toespraken houdt. Maar wat veel mensen niet weten, is dat de burgemeester ook verantwoordelijk is voor de openbare orde en veiligheid op het eiland.

Door Sam Fish

“Als je de cijfers ziet, is het hier goed en mensen beleven het ook als veilig,” laat burgemeester Grootenboer-Dubbelman weten. “Maar dat werkt ook tegen je, want mensen gaan achterover leunen. We weten helaas niet alles van wat er gebeurt op het eiland. De woninginbraken zijn gedaald, de auto-inbraken zijn even iets hoger, het heeft allemaal zo zijn pieken en dalen. Maar in principe voelt men zich hier veilig.” En het is dan ook de taak van de samenwerkende partijen om ervoor te zorgen dat het zo blijft. Zo worden de buurtpreventieteams gefaciliteerd en wordt er elk jaar stil gestaan bij de start van het nieuwe Donkere Dagen Seizoen. “We zijn een keer met de hele ploeg naar de politieacademie geweest in Ossendrecht, vorig jaar stond de startbijeenkomst in het teken van kleine toneelstukjes waarmee verdachte situaties werden uitgebeeld. Wat we dit jaar gaan doen, is nog even een verrassing,” zegt de burgemeester. “Deze bijeenkomsten zijn altijd heel belangrijk. Het zorgt ervoor dat zowel de politie als de leden van de buurtpreventieteams weer op scherp komen te staan en het is een opfriscursus om te zien waar ze op moeten letten als ze hun rondes doen.”

Kinderacties
Maar behalve het organiseren van de startavonden, het overleggen met de politie en het faciliteren van de buurtpreventieteams, doet de burgemeester ook actief mee. “Ik vind het altijd heel erg leuk om mee te lopen met de ‘kinderbuurtpreventie’, ze zijn altijd zo lekker enthousiast en als we bij hen al veilig gedrag kunnen aanleren dan geven zij dat misschien wel door aan hun ouders. Het betekent sowieso veel goeds voor de toekomst,” zegt burgemeester Grootenboer-Dubbelman enthousiast. “Die rondjes met de kinderen zijn altijd als afsluiting van een gastles die ze hebben gevolgd op school. Die lessen worden gegeven door politieagente Janita de Ronde, dat doet ze al jaren en ook op een heel leuke manier.” Daarnaast worden er ook andere acties georganiseerd zoals ‘Boef in de wijk’ waarbij kinderen voor politieagent mogen spelen, en worden er ‘witte voetjes’ uitgedeeld om mensen ervan bewust te maken hoe makkelijk het soms kan zijn om ergens in te breken.

Samenwerking
“Ik kan zeggen dat ik enorm blij ben met de samenwerking tussen alle partijen op het eiland,” zegt de burgemeester trots. “We zeggen niet alleen dat we samenwerken, we doen het ook echt. En ik denk dat dat onze succesfactor is.” Als voorbeeld noemt ze het voorval van anderhalf jaar geleden. Toen in Stellendam een auto werd gespot waarvan de inzittenden verdacht gedrag vertoonden. Later die dag bleken zij betrokken te zijn bij een inbraak in Goedereede. Door de uitstekende samenwerking van de WhatsApp buurtpreventie GO-alert, de fysieke buurtpreventie van Stellendam en de politie zijn de daders nog diezelfde avond aangehouden.

Reacties