Zesde Donkere Dagen Offensief van start

Foto: Sam Fish

De dagen worden kouder, het wordt eerder donker, tijd voor verschillende partijen om weer eens wat extra informatie uit te delen. De gemeente, politie, brandweer en buurtpreventie zijn helemaal klaar voor het nieuwe seizoen.

Door Sam Fish

De zesde aftrap van het Donkere Dagen Offensief vond dinsdagavond 9 oktober plaats in de aula van de RGO. Met zo’n honderd aanwezigen waren de gemeente, de politie, boa’s en de buurtpreventieteams van Goeree-Overflakkee goed vertegenwoordigd voor een avondje vol tips en trucs om weer goed voorbereid de straat op te gaan.

“We hebben sinds deze zomer dertien buurtpreventieteams rondlopen, met als nieuwste aanwinst het team van Dirksland. Zij zijn er voor iedereen. Uit de cijfers, die overigens blijven dalen, blijkt dat ze het erg goed doen,” zegt burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman als opening van de avond. “Dieven en vernielers krijgen steeds minder kansen om hu slag te slaan, maar ze worden daardoor ook steeds inventiever. En daarom is het zo belangrijk dat de buurtpreventie ook blijft. Naast het behouden van de veiligheid op straat zorgen ze ook voor de sociale controle en het maken van contacten binnen de buurt. Jullie zijn ieder jaar weer bereid om je in te zetten voor je dorp. Jaar in, jaar uit. Jullie surveilleren en rapporteren aan de politie, jullie weten precies wat je wel en niet moet doen als je buiten loopt. En vanavond is dan ook bedoeld om het geheugen op te frissen en om jullie bij te spijkeren met tips. Ik wil je allemaal bedanken namens de gemeente en de politie voor het werk dat jullie leveren.”

Toneelstukjes
Aan de hand van toneelstukjes probeert het team van Factor Veiligheid de aanwezigen wat bij te leren. Met drie acteurs, een politiechef en de eigenaar van Factor Veiligheid worden verschillende scenario’s nagespeeld waarbij het publiek aan kan geven wat er verkeerd gedaan wordt door de ‘buurtpreventieleden’ op het podium en hoe ze het beter aan kunnen pakken. Het zijn situaties die je als buurtpreventieteam kunt tegenkomen tijdens een ronde. Denk bijvoorbeeld aan een fout en gevaarlijk geparkeerde auto, hangjeugd dat afval achterlaat en een beroving. Achteraf wordt er ook getest hoe goed de groep heeft opgelet en wordt er gevraagd naar een beschrijving van de acteurs. Gelukkig gaat het de aanwezigen goed af.

Oefenen
Na een korte pauze, waarin er met een VR-bril gezien kan worden hoe makkelijk het is om in een babbeltruc te trappen en waar je met een plastic pasje kunt proberen een deur te openen, is het tijd om zelf te gaan oefenen met situaties. De honderd aanwezigen worden verdeeld over drie groepen in het gebouw en gaan zelf aan de slag met het oefenen van situaties. Wat doe je bijvoorbeeld als je een mogelijke babbeltruc ziet gebeuren, hoe reageer je op jeugd die overlast veroorzaken, wat doe je als je een oudere dame tegenkomt die verward is en een klein meisje zoekt? De buurtpreventie weet er nu raad mee.

Goeree-Overflakkee is nu in nog betere handen. Laat die donkere dagen maar komen.

Reacties

article
11221
Zesde Donkere Dagen Offensief van start
De dagen worden kouder, het wordt eerder donker, tijd voor verschillende partijen om weer eens
https://goeree-overflakkee.nieuws.nl/gemeente/11221/zesde-donkere-dagen-offensief-start/
2018-10-10T08:55:38+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/120/2018/10/10085515/Start-DDO-2018-5.jpg
buurtpreventie, donker, donkere dagen, offensief, veiligheid
Gemeente, Nieuws