Als je het niet zelf hebt meegemaakt, kun je het nauwelijks voorstellen: overal water! Geen straat meer te zien en alleen nog maar de zolders van de huizen die boven het water uitsteken.
Stellendam was een van de zwaarst getroffen dorpen tijdens de Watersnoodramp van 1953. Daarom organiseert het Streekmuseum Goeree-Overflakkee watersnoodwandelingen door Stellendam. De watersnood van 1953 heeft in Stellendam zeer veel levens gekost. “De impact was groot. Zoveel is nog niet verteld. Daarom is het goed om onze verhalen te vertellen en door te vertellen”, aldus een bestuurslid van het Streekmuseum.
De route door Stellendam loopt langs de kunstkruimels. Dat zijn tegels in het wegdek met een letter. Daarop is te zien de hoogte van het water ten tijde van de watersnood. Dit om de toevallige voetganger te doen beseffen wat het water deed en hoe groot de impact moet zijn geweest. Mede aan de hand van foto’s vertellen de gidsen over de gebeurtenissen. Ook wordt een bezoek gebracht aan de Nederlands Hervormde Kerk.
Sommige straatnamen herinneren nog aan de hulpverlening die na de Ramp op gang kwam. Stellendam werd door Den Haag geadopteerd en men kreeg alzo een Haagsestraat. Voor de eerste opvang van de bewoners heeft de gemeente Brielle zich van haar beste kant laten zien. Als dank aan Brielle kwam er een Brielsestraat in Stellendam.
Elke eerste zaterdag van de maand is er een wandeling. De eerste wandelingen vinden plaats op 7 september en 5 oktober. De start is om 10.00 uur bij het Wapen van Stellendam, Voorstraat 2. Deelname is € 7,50 per persoon en de inschrijving gaat via de webshop van het Streekmuseum of via de museumwinkel in de Kerkstraat van Sommelsdijk.