50 jaar activiteiten in Oude-Tonge

Foto: Sam Fish

Elke maand is er van alles te doen voor de ouderen op Goeree-Overflakkee, zo ook in Oude-Tonge. En de plaatselijke commissie van Oude-Tonge bestaat alweer 50 jaar. Dat vraagt om een feestje!

Door Sam Fish

“Ouderenwerk bestaat 50 jaar, een halve eeuw, dat is toch een hele tijd. Diegene die hier zitten dachten vijftig jaar geleden nog lang niet na over hoe het zou zijn als je 60, 70 of 80 jaar oud bent, ze hadden wel andere dingen aan hun hoofd,” vertelt Wil Meijer, voorzitter van de plaatselijke commissie. “In de afgelopen vijftig jaar is er heel wat veranderd. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de kleding, het verschil in haardracht tussen toen en nu. Vroeger kon je je met 65 jaar aanmelden voor een bejaardencentrum en kon je je geheel laten verzorgen om zo van je welverdiende oude dag te genieten. Nu ben je een graag geziene oppas en liggen de klusjes voor je klaar zodra je stopt met werken.”

“Wat nu nog wel hetzelfde is gebleven als toen is de behoefte aan sociale contacten, gezellig bij elkaar zijn en met elkaar eten, drinken en kletsen,” gaat Wil verder. “Dat is dan ook de reden dat onze middagen nog zo druk bezocht worden en hopelijk zal dit in de toekomst ook zo blijven. Ik kan u één ding verzekeren; aan ons zal het niet liggen, wij zetten ons er weer voor de volle honderd procent voor in.”

Gezelligheid
De aanwezige ouderen die het 50-jarig bestaan van de plaatselijke commissie vieren krijgen een gezellige middag voorgeschoteld met koffie en gebak voorafgaand aan een muzikale ode aan de Nederlandse muziek door de Vrolijke Noot uit Rijswijk. Er wordt veel meegezongen, gedanst en de ouderen gaan zelfs in de rij om mee te doen met de polonaise. In de pauze wordt er frisdrank en een glaasje advocaat met slagroom uitgedeeld waarna het feest weer verder gaat.

LEES OOK: Zonnige 29ste editie Flakkeese Dagen

Plaatselijke commissie
De plaatselijke commissie van Oude-Tonge werd opgericht in 1968 en heeft sinds dien al vele veranderingen doorgemaakt. Met de herindeling van de gemeenten in 2013 werden ook de plaatselijke commissies samengevoegd en gingen zij verder onder de vleugel van Stichting Zijn, toen nog Stichting Fier.

“Dit zou natuurlijk allemaal niet mogelijk zijn geweest als we geen fantastische vrijwilligers hadden gehad. De ouderen op Goeree-Overflakkee hebben middagen als deze hard nodig voor de sociale contacten,” zegt Marja van der Welle van Stichting Zijn. “Ik wil alle vrijwilligers dan ook hartelijk bedanken voor hun inzet en hopelijk kunnen we op deze manier nog vele jaren door.”

Reacties