Samen breien aan nieuwe borsten

Foto: Sam Fish

Breicafé Steekje Los uit Middelharnis viert feest. De club bestaat deze week namelijk zes jaar! “Ik vind het heel bijzonder dat we zes jaar later nog steeds, en met zo’n grote groep, bij elkaar zijn,” zegt initiatiefneemster Nicole van Kempen.

Door Sam Fish

De verjaardag wordt gevierd met een echte Flakkeese verjaardag; gezellig kletsen, voor de gelegenheid met een brei- of haaksetje erbij, lekkere hapjes en als afsluiter een advocaatje. “Maar dat is niet alles,” kondigt Gerdie Schellevis aan. “We gaan zaterdag gezellig ontbijten bij Bakkerij Bienefelt. Zij hebben een heus verjaardagsontbijtje voor ons voorbereid en daar mogen we heerlijk van gaan genieten.” De ruim zeventig aanwezige dames zijn enthousiast over de verjaardag en het aankomende ontbijtje, maar er is meer om enthousiast van te worden.

Knitted Knockers
“Onze verjaardag is natuurlijk geweldig, maar ik heb nog mooier nieuws,” gaat Gerdie verder met haar toespraak. “Knitted Knockers, letterlijk vertaald naar gebreide tieten, is een internationale organisatie die vrouwen over de hele wereld voorzien van gebreide, of gehaakte, borstprotheses.” Deze protheses moeten aan verschillende eisen voldoen; ze mogen niet kriebelen, de stof die gebruikt wordt is onbrandbaar en het moet bepaalde afmetingen hebben. “Knitted Knockers Nederland regelt de zaakjes in Nederland en liet weten nog een grijs gebied te hebben op Goeree-Overflakkee en de Zeeuwse Eilanden. Zij hebben ons toen gevraagd om te helpen met het breien van protheses,” laat Gerdie enthousiast weten en de dames in de zaal doen met haar mee.

Het blijkt zelfs dat er dames bij de club zitten die de protheses al gebruiken. “Ik wil ook meteen even het moment gebruiken om onze anonieme donateur te bedanken. Ik heb geen idee of die persoon hier in de zaal zit, maar toch,” zegt Gerdie. “We hadden namelijk een startkapitaal nodig van 250 euro voor de materialen en na een oproepje op Facebook en in de nieuwsbrief kwam er binnen twee dagen een anonieme gift binnen met het volledige bedrag. Dat vind ik echt geweldig!”

LEES OOK: De definitieve uitslag is bekend. Wie krijgt een zetel in de raad?

“Voor de mensen die er niet bekend mee zijn, de protheses die wij breien of haken voor Knitted Knockers zijn van speciale materialen en gaan vervolgens in een speciale prothese-bh zodat de borst niet verzakt,” legt Gerdie uit. “De protheses hebben ook bepaalde afmetingen zodat vrouwen hun eigen cup kunnen uitzoeken. De borsten die klaar zijn willen we natuurlijk netjes bewaren en uitstallen wanneer nodig, bijvoorbeeld op een markt en dat kan nu. Ik was op zoek naar een goede borstenkast en toen ik bij de Albert Heijn in Sommelsdijk liep zag ik daar een cup-a-soup display staan. Ik mocht hem gratis meenemen, dus we hebben nu onze enige echte cup-kast!”

De nieuwe borsten die gemaakt worden door breicafé Steekje Los zijn te krijgen via de club zelf of via Knitted Knockers Nederland. De protheses zijn geheel gratis, al is er wel een mogelijkheid voor een kleine bijdrage zodat de club de protheses kan blijven maken.

Reacties