Burgemeester terug naar vroeger

Foto: Sam Fish

Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman liet monden openvallen tijdens de opening van de Cultuurhistorische markt op zaterdag 28 oktober in CSG de Prins Maurits in Middelharnis.

“Ik kwam Ada een paar maanden geleden tegen in de supermarkt en ik vroeg haar of zij de opening wilde verzorgen. Ze twijfelde geen moment en zei ‘ja’,” vertelt Cor Hameeteman, voorzitter het Genealogisch Centrum Goeree-Overflakkee tijdens zijn welkomstwoord. “Toen ik haar vroeg of ze dit in klederdracht wilde doen, kwam er wederom een volmondige ‘ja’. Ik kan niet anders zeggen dat we daar enorm blij mee zijn en daarom wil ik haar ook hartelijk bedanken om hier vandaag aanwezig te zijn.” Er klinkt een applaus en de burgemeester komt naar voren. Maar niet zoals je haar verwacht. Ze draagt zwarte schoenen met zilveren gespen, een zwarte rok en een meekrap-rode blouse. Haar iconische blonde lokken worden verhuld door een witte hoofddoek en ook haar bril is ingeruild voor een subtieler en ouder modelletje.
“Mijn naam is Gijsje van Bruinisse en toen ik vanmorgen hier wakker werd moest ik toch wel even wennen,” begint ze haar openingswoord. “Ik zie dat de paarden bijna zijn uitgestorven, aangezien jullie koetsen moeten maken zonder paarden. Deze maken wel veel herrie hoor.” Er komt gelach uit de zaal. “En ik merk dat jullie heel ijdel zijn. Iedereen heeft zo’n glimmend plankje in zijn handen en jullie kijken er ook de hele tijd naar. Het zal wel een spiegelbeeld zijn waar je naar kijkt. En dan tikken jullie op dat plankje en hou je hem tegen je oor om vervolgens tegen jezelf te gaan praten. Ik vind dit maar een rare tijd.”

LEES OOK: De gemeente is al helemaal klaar voor de winter!

Als echte opening onthult burgemeester Grootenboer samen met Cor Hameeteman een tekening die ze in eerste instantie niet herkent. “Ik zal mijn bril eens opzetten,” zegt ze, waarna ze erachter komt dat ze haar stamboom heeft onthuld die honderden jaren teruggaat. “Wat is dit gaaf! Ik dacht dat het gewoon een mooi schilderij was, maar dit is wel echt geweldig!” Zij en haar zus mogen dan ook allebei een exemplaar in ontvangst nemen om thuis op te hangen.

Cultuurhistorische markt
De markt, die werd georganiseerd ter eren van het 25-jarig bestaan van het Genealogisch Centrum Goeree-Overflakkee bestond uit kraampjes van de RTM, het Streekmuseum, de bibliotheek Zuid-Hollandse Delta en nog veel meer. Daarnaast was er ook een kindertafel van de bibliotheek. “Er is niet heel veel te doen voor de kinderen op de markt, dus ik heb een tas oude boekjes meegenomen zodat de kinderen hier egeltjes kunnen vouwen,” vertelt Gerdie Schellevis van de bibliotheek. “De kinderen vinden het leuk, het is een rustgevende bezigheid en daarna heb je nog een leuk nieuw huisdiertje ook.”

Lezingen
Behalve de markt en het knutselen aan de kindertafel waren er ook drie lezingen te bezoeken. Zo vertelde Kees Kroon uit Wierden over de Kersttrein van Wierden, een episode uit de Tweede Wereldoorlog waarbij een grote groep Flakkeese mannen betrokken was. André Kastelein vertelde de altijd boeiende geschiedenis van de stad Goedereede. En ’s middags werd schrijfster Annejet van der Zijl geïnterviewd door Kees van Rixoort. Annetjet is de schrijfster van het bekende boek Sonny Boy, een verhaal dat begint in Goedereede en verfilmd is.

Genealogisch Centrum
Het Genealogisch Centrum Goeree-Overflakkee is opgericht in 1992 om te dienen als hulp en vraagbaak voor iedereen die bezig is met zijn voorouders op Goeree-Overflakkee. Meer informatie over de stichting is te vinden op www.genealogieflakkee.nl.

Bijna onherkenbaar: Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman in klederdracht naast haar eigen stamboom.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen