Blijf vechten voor de vrouwen

Foto: Sam Fish

Mannen, en waarschijnlijk ook een aantal vrouwen, zullen het een kippenhok hebben genoemd, maar de gezelligheid in de bibliotheek van Middelharnis was de viering van de Internationale Vrouwendag.

In 1908 werd in New York de eerste Vrouwendag gevierd, nu, ruim honderd jaar later, vieren we het nog steeds. Ook op Goeree-Overflakkee.

De organisatie van de viering van de Internationale Vrouwendag op Goeree-Overflakkee ligt in de capabele handen van Maria Evers. “Het 8 maartteam GO is eigenlijk ontstaan in navolging van de Vrouwendag op Schouwen, waar De Wereldvrouwen onder leiding van Jessica Stein al jaren de Vrouwendag houdt. Met vriendinnen heb ik toen de organisatie van de vrouwendag opgezet op Goeree-Overflakkee en zijn we begonnen in het Dorpshuis in Nieuwe-Tonge. Dit deed ik samen met Annette Tuinenburg, die toen voorzitter was van Amnesty International afdeling Goeree-Overflakkee. We hebben het tien jaar georganiseerd op verschillende locaties,” vertelt Maria. “Toen was het tijd om afscheid te nemen. Totdat vorig jaar de vraag naar een Vrouwendag op Flakkee terugkwam, dit keer vanuit de vluchtelingen vrouwen. Samen met een paar vriendinnen en Gerdie Schellevis van de Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta ben ik weer aan de slag gegaan.”

LEES OOK: Stem op Faunapark Flakkee voor Beste Uitje in Zuid-Holland!

En met succes. Ruim twintig vrouwen verzamelden woensdagochtend 8 maart in de bibliotheek in Middelharnis. Er werd een luxe ontbijt geserveerd, er werd gekletst en genetwerkt en er werd afgesloten met een quiz, geleid door Alize Mulder, onlangs gepensioneerd na werkzaam te zijn geweest voor de gemeente Goeree-Overflakkee.

“Ik ben heel erg blij met de opkomst,” laat Maria weten. “Het blijft tenslotte een belangrijke dag. We worden op veel punten nog niet hetzelfde behandeld als mannen en dat is iets waarvoor we moeten blijven vechten.”

Naast het ontbijt en de quiz is er ook een middagprogramma voor moeders en kinderen en er is een avondprogramma met een internationaal buffet en een optreden van volwassen leerlingen van balletstudio Marina Bykova uit Dirksland. Kijk voor alle tijden en locaties op de Facebookpagina van Vrouwendag GO.

Reacties

Cookieinstellingen