Het Verhaal achter het Portret

De Stichting Kunst- en Cultuureducatie (KCE) organiseert diverse cursussen, lezingen en concertreizen.

Maandagavond 31 oktober start de KCE een avondcursus over Portretkunst van de 19 e en 20 ste eeuw. Aan de hand van boeiende en kleurrijke voorbeelden krijgt u meer inzicht in twee eeuwen vernieuwende en moderne portretschilderkunst. De docente is Imelda van der Linden.

In drie cursusavonden krijgt de cursist aan de hand van boeiende en kleurrijke voorbeelden meer inzicht in de twee eeuwen vernieuwende, moderne portretschilderkunst.

LEES OOK: Dansavond in het Wijkcentrum in Middelharnis

De portretkunst volgde in de negentiende en twintigste eeuw de voortdurende veranderingen die zich in de beeldende kunsten voltrokken. De traditionele, representatieve, vaak geïdealiseerde portretten waren voor de avant-gardistische schilders geen optie meer. Zij zochten naar nieuwe concepten en technieken. Er verschenen andere typen modellen, poses, gezichtspunten en onderwerpen. Het atelier werd ingewisseld voor de straat en het terras. De achterliggende boodschap van het portret veranderde mee en varieerde van luchtig en oppervlakkig bij de impressionisten tot beladen en geëngageerd bij de expressionisten. Daarnaast vroeg de uitvinding van de fotografie ook om een passend antwoord van de portretschilder.

Naast alle vernieuwende portretvormen blijft een groep schilders trouw aan de eeuwenoude traditionele portretschilderkunst, die onverminderd populair is bij opdrachtgevers. En, terwijl de avant-garde geen opdrachten kreeg en honger leed, waren deze (society) schilders rijk, beroemd en gewaardeerd.

De kosten van deze cursus bedragen slechts € 45,- inclusief reader. De cursus bestaat uit drie maandagavonden van 19:30 uur tot 21:30 uur. De cursusdata zijn: 31 oktober, 7 en 14 november in de Remonstrantse Kerk, Voorstraat 35 te Sommelsdijk

LEES OOK: Stem op de Rabobank Cultuurprijs

Bent u geïnteresseerd in deze cursus of wilt u op de hoogte blijven van de activiteitenvan de KCE, zoals cursussen, lezingen en muziekavonden, dan kunt u contact opnemen met het secretariaat R. Zoomers 06 – 41365591 of mailen naar [email protected] Uiteraard kunt u ook een kijkje nemen op de website www.kcego.nl.

Reacties