Solaes is klaar om te knallen!

Foto: Sam Fish

Jan-Willem Kramer, Joost van Welsenis en Cees de Knegt schrijven geschiedenis door het eerste officiële Flakkeese bier in 200 jaar te brouwen; Solaes. Goeree-Overflakkee.nieuws.nl had de eer om met Jan-Willem Kramer te praten over de creatie.

Hoewel de mannen nog één vergunning missen zijn ze al volop bezig. Ze missen nog een brouwvergunning. “Op dit moment brouwen we gewoon nog even thuis”. Al scheelt dat wel heel veel. Thuis mag je 100 liter per maand brouwen en in een brouwerij als die van Solaes is er de mogelijkheid tot het brouwen van 500 liter bier met een opslag van 1500 liter per maand.

Idee
Het is natuurlijk een geweldig idee, Flakkees bier, enig in zijn soort. Maar zo’n idee is er niet zomaar. “Ik liep al een tijdje met het idee om mijn eigen bier te gaan brouwen en ik vroeg aan Joost hoe hij GoedVoorGoed had opgezet, want ik wilde met de brouwerij een zelfde soort concept aanhouden”, vertelt Jan-Willem.

Met ‘een zelfde soort concept’ bedoelt hij dat hij in de brouwerij mensen wil laten werken die in het dagelijks leven doorgaans niet makkelijk aan werk komen. “Ik ben deze brouwerij niet gestart om veel geld te verdienen. Al het geld dat eventueel binnen gaat komen door de verkoop van het bier, dat wordt ook weer gebruikt om meer bier te kunnen maken. We doen dit echt voor ons plezier en de meerwaarde voor de gemeenschap”.

“Maar goed, ik vertelde Joost dus wat ik van plan was en zijn eerste reactie was een hele verbaasde blik, maar hij zei al snel ‘Dat is het beste idee ooit!’ en zo is hij eigenlijk bij het team gekomen. Via Joost is Cees er ook bijgekomen”.

LEES OOK: En de mooiste foto van GO is….

Team building
Jan-Willem, Joost en Kees zijn de eerste Flakkeeënaars in 200 jaar die zich wilden wagen aan het bierbrouwen. “Flakkee heeft geen hele rijke brouw historie. Sommelsdijk had er twee, dacht ik”, vertelt Jan-Willem. “Dus het is lastig om hier mensen om tips of hulp te vragen”.

De mannen zijn daarom een dagje naar Amsterdam gegaan om inspiratie op te doen bij bierbrouwerij ‘De Prael’. “Zij hebben dezelfde insteek als wij, qua vrijwilligers, dus het was heel handig voor ons om te kijken hoe zij het aanpakken. Maar we konden ook meteen zien wat er bij komt kijken als je een bierbrouwerij start. Wat heb je allemaal nodig voor zo’n project? En we konden er heel makkelijk inspiratie op doen”, zegt hij.

“We hadden dit nooit alleen van de grond kunnen krijgen”, vindt Jan-Willem. “We hebben allemaal onze eigen taak en we vullen er elkaar echt in aan. Ik ga over het brouwen van het bier, Joost bekommert zich om de medewerkers en Cees gaat over het horeca gedeelte van Solaes. Maar natuurlijk overlapt het wel hier en daar en we helpen elkaar daar waar we kunnen en nodig is”.

Echt Flakkees
“Wat Solaes echt Flakkees maakt is allereerst de brouwers. Ik ben hier geboren en getogen, Cees en Joost komen allebei van de overkant, maar ze wonen hier wel al een groot deel van hun leven. Ze zijn zo goed als echte Flakkeeënaars geworden”, vertelt Jan-Willem lachend. “Maar daarnaast wordt het bier hier ook gebrouwen, onze merchandise –schorten, flesopeners, bierviltjes, glazen etc- worden allemaal op het eiland gemaakt, gegraveerd en bedrukt. En in het logo zelf staat ook het eiland afgebeeld. Dat is het voor nu wel zo’n beetje, maar we willen in de toekomst zeker wel smaken van het eiland in het bier gaan verwerken. We hebben al een Limited Edition bier gehad waarbij we Flakkeese Honing hebben gebruikt”.

Solaes-5.2

Solaes
De naam Solaes komt niet zomaar ergens vandaan. “Je kunt Solaes het best vergelijken met het Engelse woord ‘comforting’. Troost, gezelschap, comfort, Solaes”, legt Jan-Willem uit. “Er is ook voor iedere gelegenheid wel een biertje te krijgen”.

Zesgemeten
“Zesgemeten is het lichtste biertje uit de vaste collectie, je zou het kunnen zien als een vervanging van de standaard pils. Een biertje waarbij je na één glas niet meteen achteruit loopt”, vertelt Jan-Willem. “Het is een tarwebier met Nieuw Zeelandse hop, die een wijnachtige afdronk aan het bier geeft

Achtgemeten
“Dit is een Tripel, een Belgisch biertje met 8% alcohol. Het is afgehopt Indian Pale Ale. Hij smaakt een beetje citrus en tropisch fruit-achtig, erg smaakvol. Maar deze moet je zeker niet te snel drinken”.

Twaalfgemeten
“Dit is het zwaarste Solaes biertje. Een quadrupel, Barley Wine. Neem een glaasje hiervan voordat je gaat slapen en je slaapt heerlijk”.

“We zitten eraan te denken om naast de standaard bieren ook eens in de zoveel tijd een Limited Edition bier uit te geven. Zo maakten we een tijdje geleden de MD10, naar de boot, dit was een speciaal biertje voor de Menheerse Werf en hij was gemaakt met echte Flakkeese Honing. Erg lekker, maar het moet wel speciaal blijven”.

LEES OOK: Auti-soos GO-AUT zoekt vrijwilligers

Toekomst
“Op dit moment krijgen we gemiddeld drie keer per week een e-mail van een horecaondernemer op het eiland die ons bier wil schenken in zijn kroeg. Heel erg tof natuurlijk, maar aangezien we de laatste vergunning nog niet hebben mogen we Solaes nog niet verkopen”.

Maar niet alleen in een café zal je kunnen genieten van het Flakkeese bier. “Ons pand op de Oostdijk 36 in Sommelsdijk gaat beperkt open. We gaan hier in principe niet tappen. We gaan wel elke maand een zaterdag open voor bierproeverijen en daarnaast kun je gewoon een afspraak met ons maken voor een feestje, vergadering of een proeverij met rondleiding.

solaes-1.2

Enthousiasme
“Tot nu toe is iedereen ontzettend enthousiast. We hebben inmiddels ruim 900 likes op onze Facebookpagina (https://www.facebook.com/solaesbrouwerij/?fref=ts) en nu met het artikel in het derde TOF Magazine zijn er steeds meer mensen die van onze brouwerij horen”, vertelt Jan-Willem trots.

“Als we eenmaal echt open zijn komt er nog wel een feest. We zijn bezig met het organiseren van een Crowdfundingsfeest voor Solaes zodat we het een beetje van de grond kunnen krijgen. De opbrengst daarvan gaat naar het bier, de verbouwing van het pand, promotie, etc. En natuurlijk krijgt iedereen er wel iets voor terug”.

WINNEN!
Ben jij nou een echte bierfan en vind je het helemaal geweldig wat de heren van Solaes doen? En heb jij een leuk en lekker idee voor een speciaal Limited Edition biertje? Dan is dit je kans! Stuur jouw idee naar [email protected] en wie weet win jij met een paar vrienden een rondleiding door de brouwerij en een proefavond! Ideeën kunnen alleen per mail worden ingestuurd, reacties op Facebook of de website tellen niet mee. Insturen kan tot en met vrijdag 30 september.

Solaes-6

Reacties