Astrid’s film in première op Rotterdams filmfestival

Foto: PR

Astrid van Nimwegen (38) is geboren en getogen in Sommelsdijk, maar woont tegenwoordig in Melissant. Ze is beeldend kunstenaar en filmmaker en heeft nu toch iets moois te pakken. Haar film ‘a Few Mornings, an Evening’ wordt vertoond op het Internationaal Filmfestival Rotterdam!

Door Sam Fish

“Ik werk heel intuïtief en zie mezelf meer als videokunstenaar”, vertelt Astrid. “Mijn films zijn een beetje een zoektocht. Ze zetten een sfeer neer en roepen een gevoel op. Een film zoals de meeste mensen die kennen vertelt een duidelijk verhaal. Mijn films zijn eerder observerende portretten.”

De documentairefilm ‘a Few Mornings, an Evening’ speelt zich af op een boerderij in Tsjechië. “Ik ben op een dag in de auto gestapt en ben gewoon gaan rijden. We kwamen uit in Tsjechië bij een boerderij met een Airbnb. De eigenaresse en boerin, Jana, was heel vriendelijk. Ze is ook eigenlijk geen boerin, maar een boekhouder uit Praag die aan de drukte wilde ontsnappen.

De film

“Ik hielp haar met het rooien van de bieten. Op één ochtend hing er een mist over het land. Het was werkelijk prachtig. Ik heb gevraagd of ze het oké vond als ik mijn camera erbij pakte. Dat vond ze prima en dat was het begin van de film”, legt Astrid uit. “De dagen erna ben ik ook de dieren gaan filmen. Ik had nog nooit op deze manier naar het leven gekeken en ik vond het enorm fascinerend. Het is een verstillend portret geworden van een kleinschalige boerderij. Ik breng de dagelijkse routine van de dieren in beeld, hun leven en hun cyclus. En dat met enorm veel geduld. En vooral dat laatste is belangrijk, want in ons leven moet alles altijd maar sneller en beter. Deze film is daardoor een verademing en een goede manier om te vertragen. Mensen mogen gaan zitten, onderuitzakken en kijken. Je ziet een kip zoals je haar nog nooit hebt gezien.”

Met het grove materiaal voor de film wist Astrid een plek te bemachtigen aan de Research Master in Film in Amsterdam. De film werd onderdeel van haar onderzoek naar de relatie tussen mens en dier. “Na ons afstuderen konden we een zogenaamde pitch doen voor professionals. Een programmeur van het Internationaal Filmfestival Rotterdam was bij die pitch aanwezig en had interesse in mijn film. Dat dit uiteindelijk leidde tot officiële selectie op IFFR was natuurlijk een enorme eer.”

Ga kijken!                                                                                                                                                 

De film wordt in totaal drie keer vertoond met de eerste op vrijdag 26 januari. “Jana komt speciaal voor de première naar Nederland en dan doen we samen een Q&A. Daar kijk ik echt heel erg naar uit. Daarna zijn er nog twee vertoningen met ook bij de tweede een Q&A, maar dan zonder Jana.” Kijk voor alle informatie over de vertoningen van de film op de website van het filmfestival.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen