Nieuw boek over de Joodse geschiedenis op GO

Foto: PR Streekmuseum Goeree-Overflakkee

Eens was er… De Joodse gemeenschap op Goeree-Overflakkee. Een nieuw boek van Jan Both over de rijke en tragische geschiedenis van de Joodse eilanders.

Het zijn de verhalen over gewone mensen in hun dagelijkse doen en laten. Hoe zij met hun handel een bestaan hebben weten op te bouwen binnen een overwegend agrarische samenleving. Hoe zij hebben bijgedragen aan het sociale en culturele leven op het eiland. En hoe zij uiteindelijk zijn weggevoerd en vermoord door de nazi’s.

Het boek vol verhalen en foto’s is te koop bij het Streekmuseum voor slechts 29,50.

Joodse gemeenschap

De meeste Joden vestigden zich in de negentiende eeuw op het eiland. Ze moesten in eerste instantie met weinig zien rond te komen. Toch lukte het hen in die tijd enkele begraafplaatsen, een synagoge en een eigen school te stichten. In de loop der jaren wisten sommigen van hen een goedlopende zaak of handel op te bouwen. Vooral in Middelharnis waren op de Westdijk en het Zandpad diverse Joodse winkels te vinden.

Daarnaast gingen zij veelal de boer op met hun handel. De Joodse slager, de manufacturier of de koopman in hoeden, zij allen maakten deel uit van de lokale samenleving. In de twintigste eeuw met de opkomst van allerlei verenigingen sloot met name de jongere generatie zich hierbij aan en enkelen vervulden een actieve bestuurlijke rol binnen het verenigingsleven. Het was de tijd van een verdergaande emancipatie van de Joodse inwoners op het eiland. Maar toen brak de Tweede Wereldoorlog uit…

Eerbetoon

Het boek is gebaseerd op uitgebreid archiefonderzoek en interviews met nabestaanden en getuigen. Het bevat ook veel foto’s en documenten die een uniek beeld geven van de Joodse geschiedenis van Goeree-Overflakkee. Het boek is een eerbetoon aan de Joodse eilanders die niet vergeten mogen worden.

Het boek is een must-read voor iedereen die geïnteresseerd is in de lokale geschiedenis, de Joodse cultuur en de Tweede Wereldoorlog. Het is een prachtig cadeau voor Sinterklaas of Kerst. En het is te bestellen via de website van het Streekmuseum. Wees er snel bij, want de oplage is beperkt.

Over de auteur

Adjunct Streekarchivaris Jan Both is een autoriteit op het gebied van de geschiedenis van Goeree-Overflakkee. Hij heeft al talloze publicaties op zijn naam staan. Dit hardback boek met maar liefst 220 pagina’s is een waardevolle toevoeging aan zijn oeuvre. Het biedt een prachtig inzicht in het Joodse leven op ons Zuid-Hollands eiland.

Sinterklaas of Kerstgeschenk

Als je op zoek bent naar een bijzonder Kerstcadeau of Sinterklaascadeau, dan is het boek “Een verdwenen gemeenschap, Joden op Goeree-Overflakkee” zeker een aanrader. Het boek komt 19 december uit. In het museum is een tegoedbon voor Sinterklaas beschikbaar, zodat je toch iets moois kunt weggeven rond 5 december. De tegoedbon is inwisselbaar voor het boek!

Het museum is van woensdag tot en met zaterdag geopend van 13.30 tot 16.30 uur.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen