Goedemorgen, het is vandaag dinsdag 7 november

Foto: diana.grytsku via Freepik. com

Het kraken van je knokkels, een zak chips open maken, soep slurpen, smakken tijdens het eten. Het zijn voor veel mensen als nagels over een krijtbord.

Door Sam Fish

Voor veel mensen zijn deze geluiden gewoon vervelend. Maar er zijn mensen die er zó slecht tegen kunnen dat het hun leven beïnvloedt. De aandoening heet misofonie en kan leiden tot een sociaal isolement. Soms leidt het zelfs tot ontslag of een scheiding. Voor deze mensen is het veel meer dan een irritatie. Het is een serieuze aandoening en daar staan we vandaag, op maandag 7 november, bij stil. Het is namelijk de dag van de misofonie.

De dag is opgericht door de Vereniging Misofonie Nederland en hun oprichtingsdatum was 7 november. Vandaar dat we er vandaag bij stilstaan. Misofonie betekent in het Grieks letterlijk haat (misos) voor geluid (phónè). En die haat kan soms verder gaan dan irritatie. Het kan zelfs leiden tot agressie. De mensen die hier last van hebben kunnen enorm boos worden en dus minder goed functioneren.

Vandaag dus stilletjes eten, niet kraken en geen rare geluiden maken. Dan houden we iedereen blij. Wil je meer weten over misofonie? Kijk dan op de website van de vereniging.

Weerbericht

Bewolkt, maar lang niet helemaal. We beginnen wel bewolkt met in de vroege ochtend ook kans op een spatje regen. Maar al vrij snel komen er gaten in de bewolking en is er ruimte voor de zon. Dit houdt vrijwel de hele dag aan tot het einde van de middag. Dan ontstaan er volgens de voorspelling toch weer wat buitjes boven het eiland. Die regen houdt dan vrijwel de hele avond aan, maar er zijn ook droge perioden. Het wordt zo’n 12 graden en er waait een windkracht 4 à 5 vanuit het zuidwesten.

Bron: Weerplaza.nl

Houd de agenda in de gaten!

Het voelt misschien niet altijd zo, maar er is elke week wel iets te doen op het eiland. En de activiteiten die wij binnenkrijgen, voegen we meteen toe aan de agenda. Check die daarom zeker regelmatig. Hij wordt bijgevuld zodra er een evenement wordt ingestuurd. En dat kun jij ook doen! Ben je iets aan het organiseren en wil je het in onze agenda hebben? Stuur dan alle informatie in een e-mail naar [email protected].

Check hier de volledige agenda! En let goed op, er staan ook activiteiten in waarbij je je vooraf moet aanmelden!

Thema van de dag

Het is vandaag ook de dag van de medische fysica, merlot, retinol en chocola met amandelen. En we kijken even terug naar de geschiedenis. Want op deze dag in…

 • 1908 slaagde Ernest Rutherford erin voor het eerst een atoom te isoleren.
 • 1944 werd Franklin D. Roosevelt voor een vierde termijn verkozen tot president van de Verenigde Staten. Dit is een unicum in de Amerikaanse geschiedenis.
 • 1975 was er een explosie bij DSM in Geleen. Hierbij kwamen 14 medewerkers om het leven en nog eens 109 mensen raakten zwaargewond. De brandweer had tot 14 november nodig om de branden op het terrein te blussen.
 • 1990 verwoeste een brand in de Universal Studios ongeveer een derde van het filmterrein.
 • 2017 voerde Twitter de verdubbeling in. In plaats van 140 tekens, kregen gebruikers vanaf dit moment 280 tekens om een Tweet te maken.

Uitgelicht

Het duurt nog wel even tot het weer Koningsdag is, maar toch hebben we er nieuws over. Oranjepop in Dirksland is volgend jaar namelijk niet één dag, maar twee! Oranjenacht doet volgend jaar ook mee en dus is er een dubbel programma. En als je er graag naartoe wilt moet je opletten, de kaartverkoop start namelijk op de elfde van de elfde om 11.00 uur. Dat is dus komende zaterdag al!
En diverse basisschoolleerlingen hebben de afgelopen tijd hun eigen stad gebouwd. Dat deden ze in het Rondeel in Middelharnis als onderdeel van Democracity van ProDemos. Het was aan de kinderen om de stad te bouwen en de debatteren over wat de stad nu echt nodig had. Leerzaam én leuk!

Wil je niets missen? Meld je dan aan voor onze  en/of volg ons op Facebook!

Jarig

En er zijn vandaag natuurlijk ook mensen jarig. Deze mensen mogen vandaag genieten van een lekker stukje taart. Gefeliciteerd!

 • Delano Burgzorg – Voetballer – 25
 • Bradley de Nooijer – Voetballer – 26
 • Lorde – Nieuw-Zeelands zangeres – 27
 • Stefan Plat – Voetballer – 31
 • Job Kienhuis – Zwemmer – 34
 • Marieke van der Wal – Handbalster – 44
 • Monique van der Lee – Judoka – 50
 • David Guetta – Frans DJ – 56
 • Maurice Luttikhuis – Dirigent – 60
 • Wim Noordhoek – Radiomaker en schrijver – 70
 • Joni Mitchell – Amerikaans zangeres – 70
 • Issy ten Donkelaar – Voetbaltrainer – 82
 • Klaas Nunninga – Voetballer – 83

Dossier: De dag van
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen