William de Leeuw is de nieuwe Kika-ambassadeur

Foto: Sam Fish

Een nieuw gezicht, maar verder hopelijk niet al te veel veranderingen. William de Leeuw (48) neemt het stokje over van Kika Kees en is de nieuwe ambassadeur van Kika op Goeree-Overflakkee.

Door Sam Fish

Eerder dit jaar kondigde Kees Witte, beter bekend als Kika Kees, aan te stoppen als ambassadeur van Kika op Goeree-Overflakkee. Zijn gezondheid gaat met rappe schreden achteruit en het was niet meer te doen. De tijd die hij nog heeft wil hij graag met zijn familie doorbrengen. En dus legde hij per 1 september de taken neer.

Op dat moment was er nog geen uitzicht op overname. Maar Kika kan toch niet zomaar verdwijnen vanaf Goeree-Overflakkee? Niet lang na zijn aankondiging werd duidelijk dat de inzameling van kroonkurken en blikjes door zou gaan met Blik Op Oneindig. En ook op Facebook blijven er veilingitems voorbij komen voor dit goede doel. Maar daar blijft het niet bij, er is een opvolger opgestaan.

William

William de Leeuw is 48 jaar, vader van vijf kinderen en freelance kozijn plaatser. “Ik heb een hart voor kinderen en ik wil iets moois doen met mijn vrije tijd. Ik was een tijdje de eigenaar van cafetaria ’t Hoad en daar heb ik Kees goed leren kennen. We hadden een donatiepot staan en we organiseerden de nieuwjaarsduik voor Kika. Dat was altijd een geweldig evenement. En het breekt mijn hart als ik me bedenk dat dat nooit meer zou gebeuren. Mijn kinderen zijn gezond, maar dat kan niet elk gezin zeggen. Daarom is Kika zo’n mooie stichting. Ik keek een paar jaar geleden met mijn dochter de film ‘Achtste-Groepers Huilen Niet’ en ik kon hem niet afkijken. Het brak mijn hart. En daarom wil ik mij inzetten voor Kika.”

Toch heeft het even geduurd voordat hij het hardop zei. “Ik zag het bericht van Kees en ik kon er niet bij dat het allemaal zou stoppen. Dus ik begon voor mezelf na te denken om het over te nemen van hem. Daar heb ik wel even overheen laten gaan en daarna heb ik het met mijn gezin besproken. Zij stonden finaal achter me en dus besloot ik Kees een berichtje te sturen. We hebben een aantal mooie gesprekken gevoerd en hij gaf me ook meteen wat tips mee. Zo moet ik als ambassadeur neutraal zijn en met iedereen samen kunnen werken. En hij zei dat ik iedereen moest toevoegen als vriend op Facebook als ze op een post van ons reageren. Dus als iemand een vriendschapsverzoek van me krijgt, dan weet je nu waarom,” vertelt hij lachend. “Het is natuurlijk lastig voor Kees, hij heeft hier 16 jaar hard voor gewerkt en nu moet hij stoppen. Ik hoop vooral dat ik hem trots kan maken door het voort te zetten.”

Doelen

“Ik kijk vooral heel erg uit naar het organiseren van evenementen en die kunnen afsluiten met een mooie cheque. Dat we echt iets kunnen betekenen voor die zieke kinderen, dat is het doel. En het eerste evenement waar ik dat mag gaan doen is de 112 Veiligheidsdag in Middelharnis. We hebben een kraampje toegezegd gekregen van de organisatie en daar zijn we echt heel blij mee.” Een mooi moment dus voor iedereen om de nieuwe ambassadeur te leren kennen.

Maar daar blijft het niet bij. “Ik wil de rest van dit jaar graag in gesprek met bedrijven en organisaties om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen,” geeft William aan. “Ik heb al aardig wat gesprekken gevoerd, maar ik ben er nog lang niet. Dus als er een bedrijf is dat zich graag aansluit bij het doel, dan nodig ik hen zeker uit voor een goede kop koffie.” En dat geldt ook voor vrijwilligers. “Zeker! Vrijwilligers zijn altijd hard nodig. We hebben natuurlijk wel een team, maar we kunnen alle hulp goed gebruiken.”

Spannend

William heeft veel zin in het nieuwe avontuur, maar vindt het toch ook spannend. “Het is de nalatenschap van Kees, dus je wilt het toch goed doen. Dat maakt het wel spannend. Ik weet dat ik Kees niet kan evenaren, hij deed dat met zoveel verve, dat kan niemand nadoen. Daarom geef ik er ook mijn eigen draai aan.”

Dat betekent ook voorlopig nog geen bijnaam voor William. “Iemand had het al over Kika Will, maar alles op zijn tijd. Ik moet eerst mijn sporen verdienen voordat ik met bijnamen ga werken. Ik ben geen kopie van Kees, ik doe het op mijn eigen manier. En voorlopig is dat gewoon met een oranje Kika-polo en veel enthousiasme. En het loopt zoals het loopt.”

Blikjes en doppen

De inzameling van kroonkurken en blikjes gaat door via Blik Op Oneindig, maar William wil zelf doorgaan met het verzamelen van de plastic doppen. “Het zou top zijn als we dat in de toekomst samen kunnen organiseren. Het is tenslotte allemaal voor hetzelfde goede doel. Door het vertrek van Kees zijn er wat dingen uit elkaar gevallen en zijn kleine groepjes bepaalde dingen op zich gaan nemen. Dat is natuurlijk fantastisch, maar het zou helemaal mooi zijn als we er weer één team van kunnen maken. Dan doen we het samen voor de kinderen die het zo hard nodig hebben.”

En ben je benieuwd wat er allemaal aan gaat komen voor en met Kika Goeree-Overflakkee? Houd dan zeker de Facebookpagina Kika G-O in de gaten. Daar komt alles op te staan. Als het goed is ook gewoon weer de Nieuwjaarsduik op 1 januari!

Cookieinstellingen