Holle Bolle Dag Sommelsdijk: de Romeinen komen!

Foto: Corrie Kroon

Op 18 augustus viert Sommelsdijk van 14.00 tot 23.00 uur weer Holle Bolle Dag: een groot dorpsfeest voor iedereen.

Het is een dag boordevol activiteiten in de historische dorpskern met als speciaal thema: de Romeinen. Natuurlijk is er ook weer de gezellige braderie met meer dan 80 kramen en tal van optredens en gezellige terrassen tot 23.00 uur ’s avonds. In het streekmuseum zijn overblijfselen te vinden uit de tijd van de Romeinen. Deze zijn gevonden op Goeree-Overflakkee. Deze zijn voor een eenmalige expositie bij elkaar gebracht. De burgemeester opent de expositie om 14.00 uur op ludieke wijze op het Marktveld.

Maar dat is niet alles, de Romeinen zijn ook daadwerkelijk even terug op het eiland. Er wordt deze dag een heel kampement opgebouwd. Dat bestaat uit muziek, een beautysalon, een goochelaar en voor de kinderen is er zwaardvechten en speerwerpen. Uiteraard gebeurt dit onder begeleiding. In de salon kun je een Romeinse make-over krijgen en voorbeelden zien van producten die ze vroeger gebruikten.

En proef vooral ook een glaasje Romeinse wijn gemaakt door vrijwilligers van het Streekmuseum.

Optredens

Het zou geen Holle Bolle Dag zijn als het Streekmuseum geen toneelstuk verzorgt. Deze editie spelen de vrijwilligers ‘Oens Neeltje’. Maar wie is dat toch? En wat heeft ze met de Romeinen te maken? Dat wordt allemaal duidelijk tijdens de komische toneelstukjes. Vanaf 15.00 uur wordt er elk uur een opgevoerd.

Daarnaast is ook het Shanty-koor Op Volle Toeren van de partij. Zij zingen om 20.00 uur en 21.00 uur sfeervolle liedjes op het Marktveld. De Sing It! Sisters zorgen op de Kaai voor een geweldig optreden. Dat doen ze om 20.30 uur, 21.30 uur en om 22.30 uur.

Genoeg te doen

In de Voorstraat en rond de Kaai staan meer dan 80 kramen. Een deel daarvan is een uitgebreide ambachts- en streekmarkt. Van bezembinden tot mosterd maken. En van rabarberchampagne tot geborduurde oorbellen. Proef ook eens een stukje wilde gans! Voor de jeugd is er op de Westdijk een kleedjesmarkt, je kunt hier gewoon aanschuiven met je spulletjes. Aanmelden is namelijk niet nodig.

Bij de Stichting voor Sociale en Maatschappelijke Belangen is ook van alles te zien. Zij stellen het prachtige gebouw De Doele open tijdens de Holle Bolle Dag. Daar zijn beeldvertoningen over oud sommelsdijk, de visserij van Middelharnis en van leden van de lokale fotoclub De Rare Kiek. Brouwerij Solaes heeft hier ook een eigen terras.

Bezoek de historie

Bekijk Barcelona door de lens van fotograaf Fons Kern in de Remonstrantse Kerk. Beklim de kerktoren van de grote kerk, kom luisteren naar het orgel of bezoek de dorpsmolen. Laat je elk uur rondleiden door een ervaren gids door de historische dorpskern. Deze wandelingen starten om 14.30 uur, 15.30 uur 3n 16.30 uur bij het Streekmuseum.

Zijn brommers, motoren, auto’s en landbouwvoertuigen van vroeger meer jouw ding? Loop dan eens door naar de West Krakeelstraat. Of ga kijken bij de bootjes van de modelbouwvereniging aan de Haven. Dit is overigens ook heel leuk in het donker!

Holle Bolle Wullem

Vergeet Holle Bolle Wullem in de Kerkstraat niet. Laat jij je met hilarische streektaal over de streep trekken door hem een centje te geven? Vanzelfsprekend zullen in de historische kern die dag een aantal wegen zijn afgesloten, zoals de Krakeelstraten en de Haven.

“Tot op ‘t durp”.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen