Ontdek al wandelend het pittoreske Ooltgensplaat

Foto: Gemeente Goeree-Overflakkee

Samen met een gids je dorp verkennen is leuk en leerzaam. Door de verhalen die worden verteld, komt de geschiedenis tot leven.

Je gaat op deze manier je omgeving met andere ogen bekijken. Op zaterdag 12 augustus krijg je de kans om dit te ervaren in Ooltgensplaat. En dat belooft een bijzondere wandeling te worden. Het verhaal van Ooltgensplaat is een tijdreis door de geschiedenis van het dorp. Dat start met de oudste vermeldingen en bevindingen van Berwoutsmoer rond 1200.

Ten opzichte van de andere dorpen op het eiland heeft Ooltgensplaat een andere geschiedenis. Waar in de andere dorpen de visserij en/of landbouw de hoofdzaak was, zorgde de strategische ligging van Ooltgensplaat dat het verhaal in dit dorp afwijkend is. De betekenis in de Tachtigjarige oorlog, de Gouden Eeuw, de stelling van Willemstad en daarbij de stelling van Ooltgensplaat wordt tijdens deze wandeling duidelijk. Maar ook de Franse bezetting en de beide Wereldoorlogen komen aan bod.

Zelfs de watersnood van 1953 verliep anders in Ooltgensplaat. Door de herstelwerkzaamheden werd de Stelling van Ooltgensplaat onherstelbaar vernield, iets dat tegenstrijdig klinkt maar wel klopt.

Meedoen?

De rondwandelingen zijn op zaterdagen 12 augustus en 2 september. De start is om 12.30 uur vanaf het Oude Raadhuis op de Kaai. De wandeling kost 5 euro per persoon en duurt ongeveer 2 uur. Inschrijven en betalen kan via de webshop van het Streekmuseum.

Wist je dat het Streekmuseum ook andere wandelingen organiseert? Het aanbod hiervoor is ook te vinden in de webshop. Denk bijvoorbeeld aan de Watersnoodwandelingen door Stellendam.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen