Breicafé Haereken breit voor hen die het nodig hebben

Foto: Sam Fish

Er zijn diverse breicafés op het eiland die eens in de zoveel tijd op een vaste locatie bij elkaar komen. Eén daarvan is Breicafé Haereken. Maar deze club mensen breien niet zomaar voor niks.

Door Sam Fish

“We breien natuurlijk allereerst omdat we het leuk vinden,” maakt Maja van der Sluijs duidelijk. “We zijn ongeveer vijf jaar geleden gestart na een open avond van de gemeente hier in Ons Huis. Inmiddels hebben we een vaste groep van zo’n twintig mensen, maar iedereen is meer dan welkom om aan te sluiten.”

Bij het breicafé kun je haken, borduren, naaien, breien, punniken of gewoon gezellig langskomen voor een babbel en een kopje koffie. “We doen het allemaal met veel plezier. Maar op een gegeven moment hadden we sokken en pannenlappen genoeg. Toen dachten we, kunnen we niet gaan breien met een doel? En zo zijn onze acties ontstaan.”

Omslagdoeken en sloffen

De groep zocht iets om actief mee aan de slag te gaan. “We kregen de vraag om sloffen te breien voor mensen in een rolstoel,” vertelt Maja. “Binnen de kortste keren hadden we een gigantische stapel sloffen liggen. Deze zijn uitgedeeld in de Geldershof in Dirksland en Nieuw Rijsenburgh in Sommelsdijk. We hoorden dat de mensen die ze kregen er enorm blij mee waren.” Verder hebben ze ook sjaals gemaakt voor het Leger des Heils, omslagdoeken voor vrouwen met borstkanker. “Ik weet niet meer voor welk ziekenhuis dat was, maar de vrouwen kregen ze voor bij de chemo.”

Om de opdrachten te kunnen vervullen krijgen ze vaak restjes wol toegestopt door bekenden. “Dat is heel fijn, dat scheelt ons veel in de kosten. Dan kunnen we dus doen wat we leuk vinden, voor mensen die het nodig hebben, zonder dat het ons veel geld kost. Een kleine investering vinden de meesten van ons echt niet erg, maar het moet niet te gek worden.”

Moffen

Ook op dit moment zitten de leden van het breicafé middenin een project. “We kregen de vraag om moffen te maken voor mensen in rolstoelen. Dat is dan voor mensen die niet zelf de rolstoel kunnen laten rollen. Die mensen krijgen heel snel hele koude handen. Met deze moffen kunnen ze toch lekker naar buiten zonder dat ze helemaal koud worden.” De moffen zijn een soort zakjes met aan de linker- en rechterkant een ingang voor de handen. “En we doen er ook nog wat sjaals bij, die komen vast ook wel van pas. Deze delen we allemaal uit bij de verzorgingshuizen die erom vragen.”

Onlangs hebben ze zelfs nog wat restpartijen aan sjaals, handschoenen, dekens en mutsen meegezonden naar Turkije voor overlevenden van de aardbeving.

Nieuwe ideeën en ontvangen

De club heeft vaste locaties waar ze hun gebreide pareltjes kunnen brengen. “Maar ik kan me voorstellen dat er ook locaties zijn die niet weten dat we dit doen,” zegt Maja. “Zij mogen gerust contact opnemen met ons en dan brengen we daar ook gewoon spullen naartoe. We maken genoeg voor iedereen die iets wil hebben.”

Ook zijn nieuwe ideeën meer dan welkom. “Jazeker! Als je iets nodig hebt voor binnen een organisatie of iets dergelijks, trek gerust aan de bel. We gaan voor iedereen met heel veel plezier aan de slag.” Breicafé Haereken is te bereiken via hun Facebookpagina.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen