Maak kennis met Olympisch gewichtheffen op GO

Foto: Sam Fish

Gewichtheffen is een sport die niet super veel mensen beoefenen, maar hier op Goeree-Overflakkee kan het. En op zaterdag 1 april is er zelfs een heuse wedstrijd in Middelharnis bij 0187 Barbell Gym!

Door Sam Fish

“We willen het Olympisch gewichtheffen promoten op het eiland,” vertelt Martijn Poortvliet. Hij is de eigenaar van de sportschool op het industrieterrein in Middelharnis. De organisatie van het evenement doet hij samen met coach Linda Kodde. “Veel mensen kennen het niet of hebben nooit de mogelijkheid gekregen om te proberen. En het is oprecht heel leuk. Het vergt opperste concentratie, balans en spierkracht. Dat maakt het een echte uitdaging voor lichaam en geeft. En nu kan iedereen daar kennis mee maken.”

Op zaterdag 1 april is het evenement Weightlifting With Friends. Daar kunnen in totaal 25 mensen aan meedoen. “We zitten op dit moment al over de helft, dus er kunnen nog wel mensen meedoen, maar wacht niet te lang met inschrijven.” Dat kan door een e-mail te sturen naar [email protected].

Twee klassen

Aangezien het een vriendschappelijke wedstrijd is en een introductie van de sport voor veel mensen, zijn er twee klassen om in mee te doen. De eerste klasse zijn de ervaren gewichtheffers. “Daar gelden zoveel mogelijk de regels zoals die in echte competities gelden. Zij zouden dat ook niet anders willen,” laat Linda weten. “En dan hebben we als tweede klasse de beginners. Bij hen zijn de regels wat soepeler, omdat ze pas net komen kijken. Dus dan kijken we heel anders naar wat ze doen en hoe ze het uitvoeren dan bij de ervaren sporters. Zo is de wedstrijd echt voor iedereen toegankelijk en leuk.”

Inschrijven voor het evenement kan nog tot en met 25 maart. “Dan pas weten we ook hoe laat het precies gaat beginnen. We starten om 10 uur als de inschrijving echt helemaal vol is. Doen er minder mensen mee, dan starten we misschien iets later. Dat laten we allemaal ruim op tijd weten via onze socials en website.” Publiek is overigens ook meer dan welkom. “Zeker! Iedereen mag komen kijken. Als je bijvoorbeeld eens wil zien hoe de sport in elkaar zit, kom gerust langs. Misschien doet er iemand mee die je kent, dan kun je hen aanmoedigen. En misschien ben je benieuwd of deze sport iets voor jou is, dan kunnen we je er deze dag meer over vertellen en laten zien,” zegt Martijn. “Daarnaast liggen er ook voor alle bezoekers vouchers om een week gratis les te volgen in onze gym. Dus kom zeker even kijken!”

Groter evenement in december

Uiteraard is het evenement voor de gym een leuke manier om het eiland kennis te laten met de sport. Maar het is voor Linda en Martijn ook een manier om zelf even te oefenen met het opzetten van evenementen. “De details zijn nog niet helemaal rond, maar eind dit jaar komt er een groot evenement naar onze gym,” verklapt Martijn. “We kunnen nu dus kijken wat er allemaal bij komt kijken om zoiets te organiseren. We ervaren wat er geregeld moet worden en wat we misschien zijn vergeten. Misschien zijn er dingen die we anders moeten aanpakken voor het grote evenement in december. Dat is voor ons dus de uitdaging.”

Doe mee

Lijkt het je leuk om mee te doen aan de wedstrijd op 1 april? Schrijf je dan zeker in! “Het is een sport voor iedereen en ‘kan niet’ bestaat niet,” benadrukt Linda. “Natuurlijk kun je niet in één keer een groot gewicht omhoog drukken, je moet opbouwen. Maar ook de beginners kunnen meedoen. En we helpen je graag.” Voor de wedstrijd hoef je ook nog niet een bepaald gewicht te kunnen heffen. “De enige kwalificaties die we hebben zijn dat je weet wat een Snatch is en een Clean & Jerk, ook wel het trekken en stoten genoemd.”

Meedoen aan het evenement is helemaal gratis voor alle deelnemers. “Ons doel is echt om de sport te promoten. En we denken dat dit een hele leuke manier is om dat te doen.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen