Internationale Vrouwendag: Vrouwen Weerbaar!

Foto: Afbeelding van ElisaRiva via Pixabay

“Het blijft nodig. Aandacht voor al het onrecht dat vrouwen wordt aangedaan.” Het 8Maartteam GO heeft na corona, de handschoen weer opgepakt.

In 2003 organiseerde het 8 Maartteam GO voor het eerst een viering van de Internationale Vrouwendag op Goeree-Overflakkee. Veel vrouwen komen jaarlijks naar de bijeenkomst. Het is een feest, een jaarlijkse reünie, voor vrouwen en meiden van 12 tot 80 +. Maar er is ook aandacht voor de schaduwkanten van het vrouw zijn. “Mensen denken dat de emancipatie is voltooid, maar de cijfers vertellen een ander verhaal,” weet organisator Maria Evers.

Vrouwenrechten

“Over landen als Irak en Afghanistan is iedereen het wel eens. Dat is geen leven als vrouw daar. Maar hier is het toch goed geregeld! Maar uit de cijfers blijkt dat vrouwen in verhouding nog steeds minder verdienen dan mannen, minder bezitten. Ze bekleden minder belangrijke maatschappelijke plekken en ook de gebruikelijke medicatie is op het mannenlichaam afgestemd. De man is nog steeds de norm voor alles. Maar wat veel erger is en dat gebeurt hier ook in Nederland. Om ons heen, in onze straten, binnen onze huizen: geweld tegen vrouwen. We hebben onlangs kunnen vernemen dat er elke acht dagen een vrouw door haar (ex) partner wordt gedood. Hoe kan dat?”

Ina Los is een van de drijvende krachten van het 8Maarttem GO. Zij vindt ook dat vrouwen moeten blijven strijden. “Aandacht vragen onder andere middels diverse kranten en sociale media, zodat vrouwen zich gesteund voelen. We moeten praten over geweld en niet wegkijken of zwijgen.”

Alle medewerking

“Wij kregen van iedereen veel medewerking,” vertelt Evers over de avond. “Het is natuurlijk heel fijn de ruimte van Goed voor Goed te mogen gebruiken en al de hulp van de mensen daar. De affiche is gemaakt door Jaap Reedijk van een schilderij van Andrea van atelier Kunstenmaker. De van afkomst buitenlandse vrouwen zorgen voor exotische schotels voor het buffet. En dit wordt aangevuld met sponsoring van de lokale middenstand.”

Optredens

Er is een Streetdance demo door leden van Dansschool Petra Hoek. Dames van Sportschool Focus laten een training zien en gaan daarna met de zaal aan de slag. Cheiman verzorgt een kledingshow met medewerking van lokale modellen. Fazilah Abdullatif geeft een powerpointpresentatie over de kracht van de Koerdische vrouwen. Er is een interview met een ‘Rode vrouw’. Onder anderen de Wereldwinkel en Charity Re-use zijn er met een stand. “Teveel om op te noemen,” eindigt Evers met een knipoog. “O ja, natuurlijk wordt er ook gedanst.”

Vrouwendag 2023

De viering van Internationale Vrouwendag op 8 maart is bij Goed voor Goed in Sommelsdijk. De officiële opening is in handen van burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman. Dit gaat rond 18.00 uur gebeuren, maar de zaal opent al rond 17.00 uur. De entree gratis is gratis, maar de vereniging staat open voor een vrijwillige bijdrage. “Om 22.00 uur houden we het voor gezien.”

AFFICHE VROUWENDAG 2023xkleiner

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen