Eerste eendenkuikens van het jaar zijn geboren!

Foto: Sam Fish

Dat de natuur op z’n kop staat weten we allemaal, want een winter met dubbele cijfers is niet normaal. Maar wat helemaal bijzonder is, is dat de eerste eendenkuikens al geboren zijn!

Het gebeurde op een boerderij in de polder van Sommelsdijk. Op donderdag 5 januari zag de boer ineens kuikentjes over het veld van zijn erf rennen. “Normaal gesproken houden we het altijd in de gaten of er al eieren gelegd zijn,” vertelt hij. “Maar dit is zo vroeg dat we nog niet begonnen waren met het controleren. Nog nooit heb ik zo vroeg in het jaar kuikens gehad. Het vroegst was ooit eind februari. Maar we zitten nu pas aan het begin van het jaar. Deze kuikens zijn 5januari uit hun eitje gekropen. Daar stond ik wel even van te kijken.”

Om de dieren een kans te geven, heeft de boer ze in een hok gestopt. Daar krijgen ze krachtvoer. “Als het toch nog gaat vriezen, dan haal ik ze naar binnen en gaan ze onder de lamp. Pas als ze veren hebben kunnen ze de kou overleven. Nu is dat nog veel te vroeg.” In totaal zijn er 15 eendenkuikens geboren. En hoe niet-normaal het ook is voor deze tijd van het jaar, lief zijn ze wel!

eendenkuikens sommelsdijk

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen