Speciaal voor alle vlekken-kampioenen

Foto: Ede Nieuws

“Je zou er haast tegenop zien. Het eten tijdens de laatste dagen van het jaar, bedoel ik. Heb je stad en land afgelopen om passende kleding voor de feestdagen te kopen en daar zit je dan.”

Door Juffrouw Raadgever

“Opgeprikt aan een feestelijk gevulde tafel. Hoe ga je het aanpakken om het eten zonder te morsen naar binnen te krijgen? Vanmorgen stond ik echt te twijfelen bij de kledingkast. Het liefste zou ik die oude foute trui aandoen en die broek die zo prettig zit. Maar nee, doe maar niet. De nieuwe kleren moeten aan. En natuurlijk, daar heb ik ze toch zeker ook voor uitgezocht. Eigenlijk zou ik, vlekken-kampioen die ik ben, voor alle dagen feestkleren moeten bedekken met een schort. Ik had beter een leuke gekke schort kunnen kopen, bedenk ik me net. Maar zeg nou zelf. Dat ziet er toch zeker ook niet uit?!” Zegt ze lachend.

We polsen even bij elkaar hoe we de kerstdagen aanpakken dit jaar. Beide krijgen we gasten. We hebben er zin in na al die coronabeperkingen. Maar waar we geen zin in hebben is al het geknoei op de nieuwe kleren en niet te vergeten het tafelkleed. Die van mij gaat al heel wat jaartjes over de tafel. Zeker de rode loper. Die ligt nu al bijna vijftig jaar in het midden van de tafel. Het witte damasten tafelkleed is al een keer vervangen. Inmiddels ben ik een expert in het verwijderen van vlekken. Misschien is het wel een goede om een paar tips door te geven nu we het er toch over hebben. Er zijn de laatste jaren best wel veel middeltjes op de markt die je laten geloven de beste resultaten met het verwijderen ervan te hebben. Maar de oplossingen uit oma’s toverdoos zijn voor mij nog steeds het meest betrouwbaar. En toch het blijft een hele opgave alles weer vlekvrij te krijgen.

De tips van oma

Daar gaan we. Hier staat op nummer één natuurlijk de rode wijnvlek, meteen gevolgd door de vruchtensappen. Hierbij is snelheid geboden. Strooi flink wat zout op de vlek zodat het vocht met de kleurstof in het zout trekt. Het zout uitschudden en nabehandelen met lauw water. Is de vlek niet weg dan kan waterstofperoxide misschien nog helpen. Dan volgt de vetvlek. Deze kun je het beste verwijderen door het kledingstuk te wassen in een lauw zeepsopje. Is de vlek niet weg? Even nabehandelen met een doekje met ammoniakwater, met zout of wat water met spiritus. Resultaat gegarandeerd! En wat denk je van een kaarsvetvlek? Er is maar één remedie: schraap de dikste laag, als ze droog is van de stof. Leg dan een stuk keukenpapier onder- en op de vlek. Een warme föhn of strijkbout erop, negen van de tien keer absorbeert het papier al het kaarsvet en weg is de vlek. Natuurlijk, ik heb rode kaarsen. Dat gaat iets moeilijker.

Blijft er dan toch een vlek over dan zegt Oma; met een beetje alcohol moet het eruit gaan. Zo kun je natuurlijk ook je prachtige damasten witte tafelkleed redden. Met een koffievlek is het een ander verhaal, helaas. Krijg je dat over je heen dan wordt het omkleden. Oma zegt ga niet staan prutsen met een doekje. Even een vlekje wegwerken is er niet bij. Je maakt het alleen maar erger. Daar helpt alleen lauw water en zeep, dus uit die kleren en de wasmachine in. Bij alle vlekken is eigenlijk de boodschap; direct handelen zodat het niet opdroogt. Zet het kledingstuk eventueel in een emmer met water, zeker als het niet in de wasmachine mag.

Je zult het inmiddels wel begrepen hebben. Na de feestdagen staan er bij mij in de douche dus een paar emmers. Getuigen van veel gezelligheid. Zeker weten.

En de geurtjes dan?

O, ja er is meer dan vlekken, wat denk je van geuren? Hoe ‘versieren’ we het om de boel fris en schoon te houden zonder ons tijdens de feestdagen uit de naad te werken? Bijvoorbeeld als er een gourmet gepland staat! Je wil toch de volgende dagen niet ook nog in die gourmetlucht zitten. Dus op aanraden van oma zetten wij voor we naar bed gaan een paar bakjes met warm water en azijn verspreid door het huis. Gegarandeerd dat de volgende dag de lucht geklaard is.

Ik wens iedereen heel veel plezier met de voorbereidingen voor de feestdagen, veel gezelligheid en vooral vlekvrije feestdagen toe.

Met vriendelijke groet,
Juffrouw Raadgever

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen