Doe je dit weekend mee aan de egeltelling?

Foto: Afbeelding van Alexas_Fotos via Pixabay

In welke tuinen leven egels en waar komen ze verder voor? Op die vraag komt komend weekend hopelijk een antwoord door de egeltelling.

In het weekend van 24 en 25 september is iedereen welkom om mee te doen aan de egeltelling. Hiermee help je inzichtelijk te maken waar egels leven. Maar ook wordt er zo bekend of ontwikkelingen als de droge zomer invloed hebben op de egels.

De afgelopen jaren ziet de organisatie het aantal egels in ons land afnemen. De extreme droogte van de laatste zomers kan in veel gebieden slecht zijn geweest voor het groot brengen van jonge egels. Dit jaar was er weer een droge zomer. De opvangen zitten dan ook vol met verzwakte egels. De verwachting is dat de egelpopulatie zich in 2022 niet gaat herstellen.

Om te zien waar de egels precies leven, vraagt Tuintelling iedereen om egelwaarnemingen door te geven. Dat kan via hun website. Daarnaast kun je de egel helpen door jouw tuin aantrekkelijk te maken voor het dier.

Help de egel

Leven er egels in jouw tuin? Dan is dat een compliment! Waarschijnlijk leven er verschillende planten, insecten en bodemdieren in je tuin. Die zijn belangrijk voor de overleving van de egel. Zou je graag (meer) egels in je tuin willen hebben? Dan zijn er praktische dingen die je kunt doen om hen naar je toe te lokken.

Zorg bijvoorbeeld voor afwisseling tussen gras, struiken en andere planten. Maar zorg ook voor rommelige plekken in je tuin. Voorkom een tegeltapijt en zorg dat egels de tuin in kunnen lopen door bijvoorbeeld doorkruipgaatjes in de schutting te maken. Als je de tuinen van meerdere buren zo kunt verbinden, ontstaat er een egelsnelweg. Zet een schaaltje water neer en eventueel wat kattenbrokjes. Let erop dat je geen melk neerzet, dat is niet goed voor egels. Ook andere dieren kunnen niet tegen melk.

Wat je verder nog kunt doen is een egelhuisje plaatsen. Deze kun je zelf maken of kopen in de winkel of online. Egels kunnen daarin schuilen, overwinteren en zelfs jongen krijgen.

Tel je mee?

Let komend weekend extra goed op je tuin. Vooral in de schemer zijn egels goed te spotten. Zie je er een? Ga dan naar de website van de organisatie en voer in hoeveel egels je gezien hebt. Ook als je geen egels hebt gezien is dit waardevolle informatie. Als je een egel hebt gezien op een andere plek dan jouw tuin, kun je dat ook doorgeven.

Wees wel voorzichtig! Verstoor de dieren niet tijdens het tellen.

Handig om te weten

Egels zijn echte nachtdieren en komen rond de schemering tevoorschijn. Overdag slapen ze op een beschutte plek, ’s nachts gaan ze op zoek naar voedsel. Dat zijn slakken, regenwormen en allerlei insecten. Ook al zijn het nachtdieren, egels kunnen moeilijk zien in het donker. Ze gebruiken hun neus om op zoek te gaan naar iets lekkers. Een egel kan een prooi zelfs tot drie centimeter onder de grond ruiken. In het najaar gaan egels hard op zoek naar genoeg voedsel om een vetvoorraad te maken. Van oktober tot en met april liggen egels in een diepe winterslaap, waarbij ze soms tot dertig procent van hun lichaamsgewicht verliezen.

Cookieinstellingen