Stoptober: 28 dagen lang niet roken in oktober

Foto: Afbeelding van Myriam Zilles via Pixabay

Het is één van de bekendste initiatieven rondom het stoppen met roken: Stoptober. En ook jij kunt dit jaar weer meedoen!

De maand oktober is in Groot-Brittannië ooit omgedoopt tot Stoptober. Op die manier wilden ze inwoners aansporen om sigaretten en andere tabaksvormen links te laten liggen. Eén maand niet roken is voor velen namelijk genoeg om een definitief punt te zetten achter het roken. Cijfers laten een positieve verandering zien, niet alleen in het aantal definitief gestopte rokers.

Waarom Stoptober?

Stoppen met roken is niet voor iedereen even makkelijk. Er zijn gevallen bekend van mensen die er na een tijdje wel genoeg van hadden. Zij gooiden hun sigaretten weg en hebben nooit meer gerookt. Maar dat zijn niet veel mensen. De gemiddelde roker heeft meerdere pogingen nodig om echt te kunnen stoppen. Stoptober is daarom een geweldig initiatief om samen te stoppen met roken.

Heel oktober kom je deze actie tegen. Op tv, in praatprogramma’s, op de radio en in alle reclameblokken. Niet gek, want het Ministerie van Volksgezondheid is een van de initiatiefnemers. Zij doen dit samen met onder anderen het Longfonds en KWF Kankerbestrijding.

Juist door de vele aandacht aan de actie, hebben veel rokers het doorzettingsvermogen om te stoppen. Als je het samen doet, is de kans op opgeven een stuk kleiner. Wist je trouwens dat de kans dat je weer start met roken na 28 dagen vijf keer kleiner is geworden? Een mooie reden dus om mee te doen aan de actie. Je bent niet alleen en je kunt vol trots aan anderen vertellen dat je aan het stoppen bent.

Waarom oktober?

Februari heeft buiten schrikkeljaren om 28 dagen. In oktober is dat nooit het geval. Stoptober duurt echter 28 dagen, dus waarom niet Stopruari? Heel logisch. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 28 dagen precies genoeg moet zijn om te ondervinden wat de voordelen zijn van stoppen met roken. De ontwenningsverschijnselen zijn dan grotendeels achter de rug. Mensen beginnen rond deze tijd ook te genieten van hun rookvrije leven. De kans op een terugval is daardoor kleiner.

Maar het heeft ook een psychologisch effect. Het duurt namelijk ‘niet de hele maand’. In je hoofd maak je het dan al korter en houd je het makkelijker vol. Gemiddeld voltooit 70 procent van de deelnemers de 28 dagen succesvol. Dus zonder te roken. 52 procent van de deelnemers is drie maanden later nog steeds gestopt. En van alle deelnemers geeft 37 procent aan dat het samen stoppen een van de grootste motivaties was.

Wil je meer informatie over de actie? Kijk dan op de website van Stoptober.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen