Er komen flexwoningen voor Oekraïense vluchtelingen

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

De gemeente en Oost West Wonen slaan de handen ineen voor zo’n 110 flexwoningen voor Oekraïense vluchtelingen. Hun opvang in Dirksland loopt bijna ten einde.

Oost West Wonen is door de gemeente aangewezen als deskundige op dit gebied. Zij zijn gevraagd om samen met hen de mogelijkheden te onderzoeken. Beide partijen vinden het belangrijk om deze groep voor een langere periode een (t)huis te kunnen bieden.

Flexwonignen zijn een snel te realiseren oplossing. En daarbij gaat de opvang van de vluchtelingen dan niet ten koste van de bestaande woningvoorraad. De woningen kunnen onderdak bieden aan ongeveer 300 mensen.

De locatie

De beoogde locatie is een (nu nog) agrarisch perceel van 2,5 hectare. Dit ligt achter de Sommelsdijke Havendijk in Middelharnis/Sommelsdijk. Dat is tussen de Westhavendijk en de Joost van den Vondellaan. De vergunning is aangevraagd voor vijf jaar. Het gaat om langdurige, maar tijdelijke huisvesting. Het is de bedoeling dat de bewoners op termijn een reguliere woning vinden of teruggaan naar hun geboorteland. Dat laatste gebeurt waarschijnlijk alleen als de oorlog voorbij is.

Belangrijk bij dit project is dat de bewoners doorstromen. Zo ontstaat er op termijn ruimte voor andere doelgroepen. Denk bijvoorbeeld aan mensen die met spoed een dak boven hun hoofd nodig hebben.

Verder onderzoeken

Het college nam deze week een positief besluit om de plannen definitief uit te werken. Komende weken vindt de besluitvorming plaats bij Oost West Wonen. Gelijktijdig wordt de haalbaarheid van het project verder onderzocht. Het rijk toetst de plannen op haalbaarheid, maatschappelijk draagvlak en financiële garantstelling.

Pas als alle lichten op groen staan, gaat het plan definitief door. Wel worden er vast voorbereidingen getroffen voor de komst van de woningen. Dit is omdat de tijd dringt. “Deze locatie heeft veel voordelen,” laat wethouder Daan Markwat weten. “Het stuk grond is al eigendom van de gemeente en het is dicht bij voorzieningen. De grond is nu niet inzetbaar voor reguliere woningbouw. Dat betekent dat dit project niet ten koste gaat van de ook zo nodige huisvesting voor andere doelgroepen.”

Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman vult hem aan: “Het was hartverwarmend om te zien hoe we met elkaar afgelopen maart de noodopvang realiseerden. Nu we zien dat de oorlog nog niet voorbij is, is het tijd voor de volgende stap. Goed dat we voor deze mensen zo enige rust en stabiliteit kunnen creëren in deze moeilijk en turbulente tijd.”

Huidige opvang

In maart brak de oorlog uit in Oekraïne waardoor de vluchtelingenstroom op gang kwam. De gemeente besloot toen noodopvanglocaties beschikbaar te stellen. Hiervoor werden de Geldershof, Elkersweide en Molenzicht in Dirksland klaargemaakt. Dat gebeurde in samenspraak met CuraMare, Oost West Wonen, Sjaloom Zorg en Zeeuwse Gronden. Eind maart kwam de groep van 137 vrouwen en kinderen aan.

De groep is de afgelopen maanden gegroeid. Dat komt doordat er ook mensen uit particuliere opvanglocaties bij kwamen. De opvang in Dirksland werd eerder al verlengd, maar loopt aan het einde van dit jaar af. Dat komt omdat er andere plannen zijn voor de locaties. Het lijkt erop dat de flexwoningen dan nog niet klaar zijn. De gemeente en Oost West Wonen kijken daarom naar mogelijkheden om die tussentijd te overbruggen. Een optie die wordt onderzocht is de mogelijkheid om de opvang in Molenzicht en Elkersweide nog één keer te verlengen.

Inloopavond

Op dinsdag 4 oktober is er in het Diekhuus een inloopavond. Deze duurt van 19.00 tot 21.00 uur. De avond is allereerst bedoeld voor de omwonenden van de Sommelsdijkse Havendijk. Ook zijn betrokkenen bij de opvang welkom op deze avond. Maar natuurlijk worden ook andere geïnteresseerden met open armen ontvangen.

Tijdens deze avond kunnen mensen vragen stellen over de flexwoningen. Ook kun je zien wat het plan nu precies inhoudt. Je hoeft je niet vooraf aan te melden om langs te komen. Meer informatie over het project is terug te vinden op de website van de gemeente.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen