Bekijk de kustbroedvogels op Bliek via een webcam!

Foto: Ger Scheurkogel

De camera’s van Beleef de Lente zijn een initiatief van Vogelbescherming Nederland. Deze staat inmiddels weer aan op het vis- en vogeleiland Bliek in het Haringvliet.

Dit jaar kun je voor de tweede keer via webcams genieten van de vele kustbroedvogels op het eiland Bliek. Dit eiland ligt middenin het Haringvliet. Het is een eiland van zo’n drie hectaren groot. Eind 2018 is het aangelegd met het geld van het Droomfondsproject Haringvliet. Het doel was om kustbroedvogels een veilig plekje te geven om te broeden.

De naam van het eiland is niet zomaar gekozen. Bliek is een andere naam voor jonge haring. Daar zat het Haringvliet vroeger vol mee. Bliek is meer dan een eiland boven water. De ondieptes rondom zijn paaiplaatsen en dienen als kraamkamer voor vissen. Er is namelijk een heel leven in het zoet-zoute water van het Haringvliet.

Meegenieten

Het broedseizoen gaat weer beginnen en iedereen kan meegenieten van de hectiek. Via de webcams kun je zien hoe belangrijk dit soort eilandjes als Bliek zijn voor kustbroedvogels. Er zijn al verschillende soorten gezien op het eiland. Denk aan de grote stern, kleine plevier, kluut (foto), kokmeeuw en de zwartkopmeeuw. Je zult er ook soorten voorbij zien komen die Bliek gebruiken als tussenstop. Vanaf het eiland zoeken ze dan naar eten en ze rusten er uit. Kortom, er is dus genoeg te beleven op dit eiland!

Blog

Naast die prachtige livebeelden zijn er ook dagelijkse video’s met hoogtepunten. Maar er is dit jaar ook iets nieuws. Er verschijnt namelijk elke week een blog online op de website van Beleef de Lente. Daarin wordt alles verteld over het ontstaan van Bliek en hoe het wordt beheerd. Ook wordt er verteld welke soorten er allemaal te zien zijn op en rond het eiland.

Bliek

De realisatie van Bliek maakte onderdeel uit van het Droomfondsproject Haringvliet. Daarin werkten zes natuurorganisaties aan natuurherstel en een recreatieve impuls voor het Haringvliet. Dit deden ze met steun van de Nationale Postcode Loterij. Het eiland wordt beheerd door Staatsbosbeheer samen met het Hoekschewaards Landschap.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen