Fietsend van Mont Ventoux naar Sommelsdijk voor MS

Foto: Sam Fish

Peter Vroegindeweij en Jarno Alting zijn allebei fervent fietser. Jarno deed tot een paar jaar geleden graag mee aan wedstrijden. Peter was daarentegen sneller enthousiast voor een toertocht. Nu slaan de twee de handen in elkaar in de strijd tegen MS.

Door Sam Fish

“Ik heb vaak gezegd dat ik in het jaar van mijn vijftigste verjaardag van de Mont Ventoux naar huis wilde fietsen. Een paar weken terug werd ik vijftig, dus nu is het zover,” vertelt Peter. “Dit is het moment om het te gaan doen en ik ben heel blij dat Jarno met mij meegaat.”

De twee woonden lange tijd bij elkaar in de straat. Ze zagen elkaar vaak met de fiets bezig in de voortuin en ze passeerden elkaar regelmatig. “Uiteindelijk spraken we een keer af om samen te gaan fietsen,” vertelt Jarno. “Ik had meer ambitie om wedstrijden te rijden, maar daar ben ik drie jaar geleden mee gestopt. Sinds dien fietsen we vaak samen. Dit tripje is een mooie kroon op al die ritjes.”

Trappen tegen MS

De twee gaan dus in tien dagen van de Mont Ventoux in Frankrijk in etappes naar Sommelsdijk fietsen. “We gaan dus van M naar S voor MS,” zegt Peter. En daarmee valt de hele route op zijn plek. Maar waarom dan niet Maastricht of Melissant? “Vorig jaar hebben we samen de ‘Kanibaal’ gedaan in Frankrijk,” legt hij uit. “Toen hebben we besloten om vanaf de Mont Ventoux naar huis te fietsen. Dat is tenslotte ook een grotere uitdaging dan wanneer je vertrekt uit Maastricht of Melissant.”

In totaal leggen de mannen tijdens deze tocht zo’n 1450 kilometer af met daarbij 14.000 hoogtemeters. Ze hebben daarmee ook meteen besloten een eigen pak te maken. Daarop staan alle sponsoren waarvan er elke etappe twee centraal staan. Hun ervaringen en de sponsoren worden elke dag van de fietstocht uitgelicht in een videodagboek. Deze zijn dan te vinden op de Facebookpagina van Trappen tegen MS. “Zo kunnen mensen ons echt volgen,” vertelt Jarno. “We maken dan gewoon elke dag een kort filmpje waarin we iedereen op de hoogte houden van de tocht.”

De laatste etappe

Peter en Jarno vertrekken op 28 mei vanuit Frankrijk naar Nederland. Tien dagen later, op maandag 6 juni, is de laatste etappe. De mannen starten deze dag in Eersel, maar worden bij de bevoorradingspost in Achthuizen opgewacht door een heel peloton. “Samen fietsen we dan naar het eindpunt. Dat is de Kaai in Sommelsdijk,” laat Peter weten. “Daar vieren we dan een klein feestje en maken we de tussenstand van het bedrag bekend.”

Tijdens dat feestje is er een verloting waarvan de opbrengst nog bovenop het bedrag komt. Er is een bar en er staan foodtrucks, muziek wordt verzorgd. Er wordt zelfs een springkussen neergezet voor de kinderen. Alle sponsoren zijn er ook bij en iedereen die dit niet wil missen is ook uitgenodigd!

Goesting bier van Solaes

Solaes zou Solaes niet zijn als ze niet een speciaal biertje zouden maken voor deze actie. Dat deden ze een aantal jaar geleden al met het ‘Klein Verzet’. En vorig jaar maakten ze bier met stokbrood voor het Flakkeese team van de RopaRun. En dat hebben ze nu dus weer gedaan. Ze maakten namelijk het bier ‘Goesting’ voor Trappen tegen MS. Een hoppig blondbier, een kruidig IPA.

De flessen van 75 centiliter worden verkocht voor 10 euro per stuk. De opbrengst daarvan gaat naar het MS Fonds. “Het gaat wel hard hoor,” laat Peter weten. “De flessen zijn niet via Solaes te koop, alleen bij ons en bij Camping de Grevelingen. Er zijn er nog wel wat over, maar het gaat echt hard. Dus wacht niet te lang met bestellen. We zijn er bijna helemaal doorheen.” Dat bestellen kan via de Facebookpagina van Trappen tegen MS.

Meefietsen

Ben jij nou ook een fietser en vind je dit een fantastisch evenement? Dan kun je ook gewoon meedoen! De eerste negen etappes doen de twee mannen samen. Maar zoals gezegd worden ze op de laatste dag opgevangen door een peloton dat hen naar Sommelsdijk begeleidt. En jij kunt daarin meefietsen! Meld je aan via de website www.eventbrite.nl/benefietstocht en zoek daar op ‘Trappen tegen MS’.

Hoe lang doen ze erover?

Het staat vast dat de mannen 10 dagen lang gaan fietsen om van Frankrijk naar Sommelsdijk te komen. Maar hoe veel uren gaat ze dat kosten? Hoe veel uur zijn ze actief aan het fietsen? Dat is wat er geraden kan worden voor prachtige prijzen. In totaal staan er vijf prachtige prijzen klaar voor de mensen die er het dichtst bij zitten. Dat gaat van een professionele photoshoot ter waarde van 350 euro tot een Flakkees pakket van het Streekmuseum.

Wil je kans maken op die prijzen? Doe dan een losse donatie vanaf 5 euro en vermeld daarbij het aantal uur dat de mannen volgens jou gaan fietsen. “Los doneren kan natuurlijk al vanaf 1 cent, want alle kleine beetjes zijn welkom. Maar voor de prijzen gaat het om een donatie van minimaal 5 euro. Je kunt natuurlijk ook meerdere keren meedingen als je niet zeker bent van je zaak,” aldus Jarno.

Cookieinstellingen