Dylan is de jongste finalist ooit bij Mister Verkiezing

Foto: Sam Fish

Jonger dan Dylan Stigter wordt het dit jaar niet bij de Mister of the Netherlands Verkiezing. De 17-jarige Dirkslander heeft een plekje in de finale op zaterdag 21 mei weten te bemachtigen.

Door Sam Fish

Om aan de finale mee te mogen doen moet je 18 jaar zijn. “De finale is in mei en op Koningsdag word ik 18 jaar,” vertelt Dylan. “Dus omdat ik tijdens de finale wel 18 jaar ben, mag ik meedoen aan de wedstrijd.” Die leeftijdsgrens zit er niet voor niets. “Als je wint krijg je een jaarcontract voor modellenwerk en vertegenwoordig je Nederland bij andere verkiezingen. Dat is ook in het buitenland. Als je dan geen 18 bent wordt het heel veel werk om elke keer toestemming te moeten hebben van ouders.”

Dylan Stigter

Dylan is dus 17 jaar oud en woont met zijn ouders en broertje Dean in Dirksland. “Ik zit op dit moment in mijn examenjaar van het vwo,” vertelt hij. “Daarna ga ik bedrijfskunde studeren aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ik twijfel nog of ik daarna meteen doorga voor mijn master of dat ik eerst Chinees en Spaans ga studeren.” Dat zijn dus grootse plannen voor de jongeman. Maar voordat het zover is, is het eerst tijd voor de verkiezing.

“Mijn moeder zei altijd wel dat ik modellenwerk kon gaan doen,” gaat hij verder. “Maar om daarmee te starten, moet je best veel geld betalen. Je moet een portfolio samenstellen en dat kost veel geld. Dus ik zei altijd ‘Als het zo moet zijn, dan komt het wel op mijn pad’. En dat is gebeurd.” Niet lang geleden werd Dylan benaderd via Instagram. De vraag was of hij mee wilde doen aan de Mister of the Netherlands Verkiezing. “Dat leek me wel wat en nu sta ik in de finale.”

Mister Verkiezing

In februari was de castingdag. Daar waren alle mannen die mee wilden en mochten doen aan de verkiezing aanwezig. Eén voor één werden ze opgeroepen om vragen te beantwoorden. “Die gaan over jezelf en wat je wil bereiken in het leven,” vertelt Dylan. “Daarna komt de bodyronde. Daarbij moet je jezelf presenteren zonder shirt aan. Op dat moment wordt het totaal plaatje bekeken. Niet iedereen komt namelijk in die ronde terecht. Als je in de vragenronde niet goed uit de verf komt, mag je al niet mee doen aan de bodyronde.”

Als je die twee rondes hebt overleefd, ben je door naar de finale. Die eer is weggelegd voor slechts twintig mannen. “Ik had op dat moment nog helemaal geen ervaring en ik wist niet wat ze zochten. Het ging wel goed, maar het duurde zolang voordat mijn naam werd genoemd. Dat was heel erg spannend. Mijn naam werd pas als negentiende van de twintig geroepen.”

Vleeskeuring

Het beeld dat we in Nederland hebben van een Miss of Mister Verkiezing, hebben we vaak gekregen uit films of Amerikaanse realityseries. Maar volgens Dylan is dat niet het juiste beeld. “Zoals ik net vertelde kan het zijn dat je er bij de vragenronde al uitligt tijdens de castingdag. Dat is al het eerste voorbeeld om aan te geven dat het meer is dan een vleeskeuring. Ze kijken namelijk eerst naar je karakter en de antwoorden geeft en daarna pas naar je lichaam. Tuurlijk, je moet fit zijn, maar het gaat echt om het totaalplaatje.”

Toch moet hij toegeven dat hij ook eerst een andere mening had. “Ik dacht altijd dat je niet mee kon doen aan dit soort dingen als je geen mooi lijf had. Maar ik had me er ook nooit echt in verdiept. Ik weet nu dat het echt om de persoon draait. Het gaat erom dat je uit je comfortzone durft te stappen. Ze kijken naar de persoonlijke ontwikkeling en je inzet. Ik heb ook beelden gezien uit Amerika en ik denk echt dat het hier in Nederland heel anders gaat. Dat beeld uit Amerika moeten we eigenlijk loslaten.”

Waterput in Ghana

Op dit moment is het onderling vooral vriendschap met de andere Mister-kandidaten. “Dat verandert natuurlijk op de dag van de finale, dan is het ieder voor zich. Maar daarvoor en daarna zijn we vooral een groep vrienden,” laat Dylan weten. “Ik ben ook met een andere Mister een actie gestart, een parfumverkoop. Van elk verkocht flesje zetten we 5 euro apart om in Ghana een waterput te kunnen bouwen. We hebben daar 1250 euro voor nodig en zijn al goed op weg. Maar we hebben tegelijkertijd ook nog een lange weg te gaan.”

Wil jij hier je steentje aan bijdragen, dan kun je Dylan benaderen via zijn online kanalen. “Stuur me gewoon een DM, dan gaan we het regelen. We hebben heel veel geurtjes om uit te kiezen en je mag ook altijd komen ruiken.”

Stemmen

Om de winnaar te bepalen worden er drie factoren meegenomen. Dat is de pre-judging, een soort generale repetitie en natuurlijk de finale zelf. Maar 10 procent van de uitslag bestaat ook uit publieksstemmen. “Ik snap wel dat dat maar 10 procent van de uitslag is,” zegt Dylan. “De één heeft een groter netwerk dan de ander en misschien ook wel een groter budget om te stemmen. Dat zou niet eerlijk zijn. Het moet gaan om een juryoordeel, niet om vriendendienstjes. Maar het is wel leuk dat het publiek ook een stem heeft in de competitie.”

Jij dus ook! “Als ik win, vertegenwoordig ik het eiland. Ik wil winnen om nog meer ervaring op te doen en dan zien waar ik kan komen. Ik vind dat ik als Mister of the Netherlands ook een goed voorbeeld kan zijn voor mensen die minder zeker van zichzelf zijn. Mensen die minder zelfvertrouwen hebben. Iedereen heeft een eigen schoonheid en kracht in zich. En dat mogen we best wat vaker benadrukken, dan elkaar alleen maar onderuit te halen. En dat is waar ik me voor wil inzetten.”

Wil jij Dylan steunen in zijn weg naar Mister of the Netherlands? Stemmen kan door een sms te sturen naar 7733 met de tekst ‘Vote Mister Dylan’. Stemmen kan nog tot het einde van deze maand.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen