Steeds meer oudere fietsers zwaargewond bij ongeluk

Foto: Pixabay; Cocoparisienne

Het aantal verkeersslachtoffers met zwaar letsel is de afgelopen 10 jaar sterk toegenomen. Dat meldt het kenniscentrum voor letselpreventie VeiligheidNL.

Uit onderzoek blijkt dat vooral fietsers van 55 jaar of ouder vaker ernstig letsel oplopen. Dat aantal slachtoffers is sinds 2012 met 18 procent gestegen. Vorig jaar werden op de Spoedeisende Hulp (SEH) 110.000 verkeersslachtoffers behandeld. Onder hen waren ruim 66.000 mensen met ernstig letsel. Bij een derde van de laatstgenoemde groep ging het om een fietser van 55 jaar of ouder. Het aantal enkelvoudige fietsongelukken (waarbij verder niemand betrokken was) nam onder deze leeftijdsgroep in tien jaar tijd met 42 procent toe.

Elektrische fietsen 

Mogelijk is de toename te verklaren door het toegenomen gebruik van elektrische fietsen in het verkeer. Volgens het onderzoek van VeiligheidNL hadden slachtoffers met een elektrische fiets een hoger risico op letsel waarvoor een SEH-behandeling nodig was dan slachtoffers met een normale fiets. “Elektrische fietsen worden steeds normaler in het verkeer, voor jong en oud. Verdiepend onderzoek zal moeten uitwijzen hoeveel groter dat verhoogde risico is en moeten duiden welke oorzaken hier ten grondslag aan liggen,” zegt Martijntje Bakker, directeur en bestuurder van VeiligheidNL.

Het onderzoek toont volgens het kenniscentrum onder meer het belang van het dragen van een fietshelm aan. Het risico op hersenletsel zou hierdoor met een derde afnemen. “Fietsen houdt jong en oud in beweging en draagt bij aan een gezond leven. Vooral blijven doen, maar neem geen onnodige risico’s,” aldus Bakker.

Cookieinstellingen