Lessen en lezing over de Sint-Elisabethsvloed!

Foto: PR Streekmuseum Goeree-Overflakkee

Op maandag 11 april kun je in de Emmaüskerk in Middelharnis een lezing bijwonen over de Sint-Elisabethsvloed. Een avond waarvoor het Streekmuseum en het Waterschap de handen ineen slaan.

Dijkgraaf Jan Bonjer vertelt deze avond over de Sint-Elisabethsvloed. Vanuit het verre verleden neemt hij je mee naar het heden en de toekomst van waterveiligheid. De lezing start om 19.30 uur, de zaal opent een half uurtje eerder. De toegang tot de lezing is gratis, vooraf aanmelden is wel gewenst. Dit kan via de website van het Streekmuseum.

Sint-Elisabethsvloed

In de nacht van 18 op 19 november 1421 braken de dijken door. Een groot deel van de Zuid-Hollandse eilanden verdronk. Het onlangs verschenen klimaatrapport laat zien dat de lessen van 600 jaar gleden nu meer dan ooit gelden. Net als in het verleden moeten we weer leren leven met het water. Natuurkrachten benutten in plaats van proberen te beheersen. Weer gaan bouwen met de natuur.

In 1421 vormde slecht dijkonderhoud een van de oorzaken van de overstroming. Nu staat de veiligheid van dijken hoog in het vaandel bij Waterschap Hollandse Delta. Henri van der Meijden is beleidsadviseur waterkeringen. Hij vertelt hoe het waterschap nieuwe technieken ontwikkelt om te dijken van het eiland ook in de toekomst veilig te houden.

Piekbuien en grote perioden van droogte doen ons steeds vaker beseffen hoe kwetsbaar onze Delta is. Daar moeten we mee leren leven. Wanneer we water en bodem sturend laten zijn, kunnen we dat ook in de toekomst blijven doen?

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen