Afscheidsconcert Arie Stolk gaat nu echt plaatsvinden

Foto: PR Fanfareorkest De Hoop

Na 38 zeer succesvolle jaren bij Fanfareorkest De Hoop uit Stellendam, heeft Arie Stolk in 2019 besloten om te stoppen. Dat verdient een afscheidsconcert.

Dat concert is echter door corona en de bijbehorende maatregelen al meerdere keren uitgesteld. Op 13 november 2021 moest het concert zelfs twee dagen ervoor nog worden afgeblazen. Maar nu gaat het toch echt gebeuren en wel op 26 maart. Een groots afscheid voor een bijzondere dirigent.

Arie Stolk

Op 19 december 1981 werd Arie Stolk officieel aangesteld als dirigent van het jeugdorkest én het fanfareorkest. Op 27 maart 1982 was het orkest met de nieuwe dirigent deelnemer aan het KNF-Landskampioenschap. Met slechts twee punten achter de winnaar, werd hier een prachtige derde plek behaald. Dat deden ze met het werk Kenilworth van Sir Arthur Bliss.

Wedstrijden

In de 38 jaar dat Arie Stolk dirigent was, zijn vele bijzondere concerten gegeven. Ook werd regelmatig met groot succes deelgenomen aan concertwedstrijden. Onder zijn leiding behaalde het orkest in 1981, 1983, 1989, 1997, 2000 en 2004 het Landskampioenschap bij de Konlinklijke Nederlandse Federatie (KNF).

In 1989 en 1993 nam het orkest deel aan het Wereld muziekconcours in Kerkrade. Daar wed een derde en tiende plaats bereikt. In 2005, 2006 en 2007 werd het orkest Landskampioen tijdens de gezamenlijke landelijke kampioenschappen. In 2008 besloot het orkest deel te nemen in de concertdivisie. Dat is een soort Champions-League, maar dan voor blaasmuziek. Ook in deze hoogste divisie werd in 2008, 2011, 2014 en 2018 het landskampioenschap behaald.

In 2013 werd het orkest Europees kampioen in Luxemburg. En naast de wedstrijden werden een lp en drie cd’s gemaakt. Kortom: een zeer succesvolle samenwerking.

Opleiding

Naast zijn werk als dirigent heeft Arie Stolk ervoor gezorgd dat er een goede opleiding kwam voor leerlingen van het orkest. Hierbij gaf hij zelf les. Maar hij werkte ook mee aan het oprichten van een muziekschool. Deze is later uitgegroeid tot Muziekschool de Deltastreek. Sinds 2016 is dat het Muziekgebouw GO.

In het zonnetje

Fanfareorkest De Hoop is ontzettend blij dat Arie zo’n lange tijd bij het orkest actief is geweest. Ze willen hem daarom op 26 maart graag in het zonnetje zetten. Tijdens het concert wordt terug gekeken op 38 jaar vol hoogtepunten. Zo kun je luisteren naar het eerste werk dat Stolk met het orkest uitvoerde op concours. Maar er worden ook werken gespeeld uit de lange traditie van nieuwjaarsconcerten en Pop in Concerts.

Arie zal deze avond zelf ook een aantal werken dirigeren. Zijn opvolger is Anne van den Berg. Zij zal de rest van de avond de muzikale leiding hebben. Na afloop is er de mogelijkheid om Arie Stolk persoonlijk te bedanken.

Het concert

Het concert is dus op zaterdag 26 maart in de Dorpstienden in Ouddorp. De avond start om 20.00 uur en de entree bedraagt € 7,50 per persoon. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van Fanfareorkest De Hoop. Lukt dit niet? Neem dan telefonisch contact op via 06 51 29 62 21.

Arie Stolk

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen