Boekenweek dit jaar maand later door corona

Foto: Afbeelding van Dariusz Sankowski via Pixabay

De Boekenweek schuift een maand op. Deze wordt nu gehouden van zaterdag 9 april tot en met maandag 18 april, Tweede Paasdag.

De organisatie ligt zoals altijd in handen van het CPNB, de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek. Zij laten weten de week te verschuivingen in verband met de ‘aanhoudende onzekerheid over de coronasituatie’. De Boekenweek zou eigenlijk gehouden worden van 5 tot en met 13 maart.

Optimaal benutten

Eveline Aendekerk is directeur van CPNB. Volgens haar “moeten we boekhandels en makers de kans bieden de Boekenweek optimaal te benutten. Dat kan alleen als ze genoeg bezoekers kunnen ontvangen”. Op dit moment mogen winkels maar een beperkt aantal klanten per vierkante meter binnen hebben. Maar de CPNB vindt de Boekenweek “pas echt een feest voor de lezer als de boekhandel en bibliotheek weer volledig open zijn en op volle sterkte”.

De Boekenweek wordt altijd afgetrapt met het Boekenbal. Hoe dat eruit gaat zien wordt op een later moment bekend gemaakt.

Vrijreizendag

Elk jaar is er ook een vrijreizendag van hoofdsponsor NS. Op vertoon van het Boekenweekgeschenk mag je dan gratis reizen met de trein. Maar net als vorig jaar gaat die dag niet door. De NS vindt dat “vanwege het onzekere verloop van de pandemie niet passend”. Dat laat CPNB weten.

Eerste liefde

Het is dit jaar alweer de 87ste editie van de Boekenweek en het thema is ‘Eerste liefde’. Wie voor meer dan 15 euro aan Nederlandstalige boeken koopt, krijgt het Boekenweekgeschenk cadeau. Dat is dit jaar geschreven door Ilja Leonard Pfeijffer. Het Boekenweekessay is geschreven door Marieke Lucas Rijneveld. Dat is tijdens de Boekenweek te koop voor 5 euro.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen