Julia en Noah zijn de populairste babynamen van 2021!

Foto: Pixabay; bongbabyhousevn

Julia en Noah zijn de populairste kindernamen van 2021. Vorig jaar kregen 753 meisjes de naam Julia en 945 jongens de naam Noah.

Voor de naam Noah is het niet voor het eerst heel populair. Ook in 2020 werden veel jongens Noah genoemd en stond de naam bovenaan. Voor de meisjes was toen de populairste naam Emma.

De meisjesnaam Mila is na Julia het meest populair (696 keer gegeven). Dat meldt de Sociale Verzekeringsbank in het jaarlijkse overzicht. Maar liefst 648 meisjes kregen de naam Emma, die afgelopen jaar naar de derde plek zakte. Bij de jongens staat Lucas op de tweede plek (734 keer gegeven) in de namenlijst. De derde plaats is voor Sem (653 keer).

Veel nieuwe baby’s 

In 2021 zijn in Nederland (tot en met november) 177.473 baby’s geboren. Dat waren 90.943 jongens en 86.530 meisjes. De Sociale Verzekeringsbank kan door de uitbetaling van kinderbijslag zien welke namen pasgeboren baby’s hebben gekregen. Gerrit Bloothooft is naamkundige aan de Universiteit Utrecht. Volgens hem staat de populariteit van voornamen in Nederland niet op zichzelf. Hij ziet een internationale trend. “De nummer één bij de jongens is een internationale topnaam. Net zoals Lucas, Liam, James en Finn. Bij de meisjes maken Emma, Julia en Sophie al tien jaar de dienst uit. Ook dit zijn internationaal populaire namen, net zoals Mila en de nu snel opkomende Olivia. Vooral Amerika lijkt daarbij het voorbeeld te geven.”

Bloothooft noemt het opvallend dat “oudtestamentische – en korte – namen in trek zijn”. Voorbeelden hiervan zijn Sem, Levi, Saar en Sara. Een compleet andere namenlijst hoeft Nederland niet snel te verwachten. “Veranderingen in populariteit gaan langzaam maar gestaag,” aldus de naamkundige. “Pas na zo’n 25 jaar, een generatie, zien we weer een nieuwe toplijst.”

Top 10

De top 10 populairste namen van 2021 ziet er als volgt uit:

Jongens:

 1. Noah
 2. Lucas
 3. Sem
 4. Daan
 5. Levi
 6. Liam
 7. James
 8. Finn
 9. Luca
 10. Milan

Meisjes:

 1. Julia
 2. Mila
 3. Emma
 4. Nora
 5. Olivia
 6. Sophie
 7. Tess
 8. Milou
 9. Zoë
 10. Yara

Heb jij in 2020 een kindje op de wereld mogen verwelkomen? Dan bij deze natuurlijk van harte gefeliciteerd! Laat in de reacties weten hoe jouw kleintje heet.

Verschil per provincie 

Hierboven zie je dus de landelijke top 10. Maar per provincie zit daar nog wel een verschil in. Zo zijn in Groningen juist Daan en Sophie de populairste namen. En in Friesland voeren Jurre en Lieke de lijst aan. In Zuid-Holland zijn Noah en Julia ook de meest gegeven namen van 2020. We zijn hier dus gelijk aan het gemiddelde van Nederland.

Ben je benieuwd hoe vaak jouw naam is gegeven aan een baby in 2020? RTL Nieuws heeft hier een heel handig overzichtje van gemaakt!

Cookieinstellingen