Let op, dit weekend gaat de klok een uurtje terug

Foto: Afbeelding van Free-Photos via Pixabay

De bladeren vallen al goed van de bomen, de lucht is grijs en de dagen korter. Ja ja, de wintertijd staat voor de deur.

Door Sam Fish

Eerlijk is eerlijk, niemand zit te wachten op een extra uur van dit jaar, maar het is nu eenmaal zo. We kunnen er niet omheen, we zullen er gewoon aan moeten geloven. Je kunt natuurlijk je klok laten staan, maar dan raakt je agenda toch ook in de war.

Klok terug

In de nacht van zaterdag 30 op zondag 31 oktober gaat om 3.00 uur de klok terug. Het wordt dan dus weer twee uur. Voordeel; dat extra uur van 2021 breng je – hopelijk – slapend door. Je zult er dus niet veel van meekrijgen. Met de ingang van de wintertijd gaan we dus echt richting het einde van het jaar. Maar goed nieuws; de wintertijd duurt maar vijf maanden. En dus gaan we al snel weer richting de zomertijd. Deze gaat in van 26 op 27 maart.

Weet je nou nooit of je klok voor- of achteruit moet? Kijk dan even naar de Engelse taal. Herfst is dan ‘fall’ en lente is ‘spring’. Als je dat vernederlandst, dan kun je zeggen ‘de klok valt terug’ of ‘de klok springt vooruit’. Wil je het liever écht Nederlands houden? Dan gaat de klok in het voorjaar vooruit.

Wintertijd is beter voor de mens

Voor de volksgezondheid zou dit de laatste keer moeten zijn dat we de klok verzetten. Een permanente wintertijd zorgt namelijk voor gezonde hersenen, een gezond hart, gezonde bloedvaten en een goed afweersysteem.

Het is wetenschappelijk bewezen dat het permanent invoeren van onze wintertijd (standaardtijd) het beste is voor de volksgezondheid. Door het verzetten van de klok, moet je biologische klok zich elke keer weer aanpassen. Dat is niet voor iedereen even makkelijk. Permanente wintertijd past het best bij ons dag-nachtritme en zorgt voor de minste verstoring in de slaap. In de winter krijgen mensen meer ochtendlicht en in de zomer minder avondlicht. Voor onze biologische klok hebben we juist dat ochtendlicht hard nodig.

De biologische klok zorgt onder invloed van licht voor het 24-uursritme. Veel daglicht in de ochtend zorgt voor een wakker gevoel en een goed slaap-waakritme. Zonder licht in de ochtend verschuift de biologische klok naar een later tijdstip.