Vliedbergbewoners pellen 35 kilo garnalen

Foto: Sam Fish

Voor de achtste keer is er op woensdag 8 september maar liefst 35 kilo garnalen afgeleverd bij woonzorglocatie De Vliedberg in Ouddorp. Dit allemaal in het kader van de Week van de Goereese Vis!

Door Sam Fish

Het garnalen pellen is inmiddels een heuse traditie te noemen. De bewoners hebben er dan ook echt zin in om weer aan de slag te gaan. En bij de een gaat dat wat harder dan bij de ander. “Ik heb dit vroeger altijd thuis gedaan,” vertelt een mevrouw. En ze gaat als een speer. “Het is een handigheidje dat je even onder de knie moet krijgen. Het is niet zo moeilijk.”

In het restaurant van de Vliedberg wordt gepeld, maar ook op de woongroepen. Ieder pelt voor zich en wat er overblijft wordt verdeeld onder de bewoners die ook wel een garnaaltje lusten.

Aankleding

Om de bewoners echt in de stemmen te laten komen, is het restaurant ook aangekleed. Zo staan er modelkotters, hangen er vlaggetjes en is er de hele week een nettenboeter aanwezig. Daarnaast staat er een scherm waarop video’s worden vertoond en staat er een tafel met boeken over de visserij.

“We hebben ook een filmdag gehouden met films over de visserij,” vertelt Carmen Stadhouders. Zij is dagbestedingscoach binnen CuraMare. “We hebben ook de grote huiskamer omgetoverd tot bioscoop. Daar worden dezelfde films vertoond, maar dan met meer een bioscoopgevoel.”

Bewoners zijn blij

“Deze activiteiten zijn voor ons natuurlijk leuk om te organiseren. Maar het maakt vooral de bewoners blij,” laat Carmen weten. “Het zorgt voor meer interactie tussen de bewoners en de verschillende woongroepen. En het is weer eens iets anders. We zijn dan ook heel blij met het initiatief en we zijn heel trots op de visserij. Ik spreek namens heel CuraMare als ik zeg dat we de visserij een warm hart toedragen. Ik hoop dat we dit nog vele jaren mogen en kunnen blijven doen.”

Jaap Tanis

De garnalen worden al jaren geleverd door Jaap Tanis. Hij is mede-eigenaar van de kotters GO-38 en GO-48. Hij vaart zelf niet meer, maar zorgt er wel voor dat de garnalen worden verzameld en afgeleverd bij de CuraMare locaties. Want niet alleen de Vliedberg was deze dag aan het pellen, er ging ook nog 12 kilo naar het Spectrum in Stellendam. “Die garnalen zijn geschonken door diverse schepen,” laat hij weten. “Overal haal ik een beetje vandaan om uit te delen op de locaties. De rest van de garnalen kunnen ze gewoon verkopen.”

De gesponsorde garnalen kwamen van de boten GO-29, SL-2, TH-10, YE-138, YE-238, KG-9 en de KG-18.

Week van de Goereese Vis

De Week van de Goereese Vis duurt deze editie niet één week, maar drie. De horeca gaat langer door met het serveren van de speciale menu’s. Op die menu’s staat heerlijke, lokaal aangeleverde vis. Genieten kan dus nog tot en met zaterdag 24 september. Eet smakelijk!

Garnalen pellen in de Vliedberg Garnalen pellen in de Vliedberg

Garnalen pellen in de Vliedberg Garnalen pellen in de Vliedberg