Veertig jaar Autoclub Carwei Goeree-Overflakkee

Foto: Klassiekerhuis.nl

Van oorsprong is Autoclub Carwei de club van liefhebbers voor ‘bijzondere automobielen’ op het eiland. En dat nu al 40 jaar lang!

Deze gepassioneerde Flakkeese club is opgericht door een groep van drie mensen. Allemaal deelden zij een gemeenschappelijke hobby: auto’s. Dit groepje van drie besloot vanaf november 1981 praatavonden, uitstapjes en rondritten te organiseren. En op zaterdag 4 september 2021 werd dat prachtige jubileum gevierd met een groot deel van de leden.

De autoclub is inmiddels uitgegroeid tot een club van 70 actieve leden. Nieuwe leden zijn natuurlijk altijd welkom!

Hechte groep

De leden van de autocub zijn een hechte groep mensen van verschillende leeftijden en interesses. Eén passie is echter een gedeelde factor: bijzondere automobielen. De leden bezoeken actief de geplande activiteiten of helpen deze te organiseren. Ze delen niet enkel hun passie, maar ook lief en leed. Dat mag ook wel na zoveel jaar.

Jubileumdag

De jubileumdag werd gestart bij voorzitter Emile Koole in Achthuize. Hij heeft daar samen met zijn vrouw en dochter ’t Klassiekerhuis. Daar vinden ook regelmatig activiteiten plaats van de autoclub. De bijzondere dag begon rond 9.30 uur toen de meeste leden één voor één aan kwamen rijden in hun bijzondere bolides.

“Eenmaal geparkeerd moeten we altijd eerst even elkaars voertuigen bekijken,” laat Emile weten. “We zijn allemaal trots op ons eigen bijzondere ‘mobiel’. Maar we zijn ook oprecht blij met elkaar. We hebben samen veel plezier, helpen elkaar en zijn vooral goed in genieten. Van en met elkaar.” De gasten werden verwelkomd met thee, koffie en een speciaal jubileumgebakje van Bakkerij Bienefelt. John Bienefelt is namelijk zelf ook lid van de club.

Spijt van moderne auto

Voor het jubileum was ook wethouder Berend Jan Bruggeman afgereisd naar Achthuizen. “Ik twijfelde al of ik had moeten komen in de oldtimer die onze familie heeft,” liet hij weten. “Maar nu ik hier ben in mijn moderne auto, heb ik eigenlijk spijt van mijn beslissing.” De wethouder genoot zichtbaar van de bijna 35 oldtimers op het grasveld.

Maar wethouder Bruggeman was er zeker niet alleen voor de auto’s. Autoclub Carwei heeft namelijk ook een eigen clubblad: ’t Carweitje. Daarin staat alles over evenementen, nieuwtjes, techniek, leden, de agenda en nog veel meer. Dat blad wordt gemaakt door Pieter Dijkshoorn en Hans Filak. Zij besloten dat er voor deze dag een speciale jubileumeditie moest komen. En die werd op 4 september overhandigd aan de wethouder. “Ik vind het bijzonder om te zien en horen dat de betrokkenheid voor elkaar zo groot is bij deze club. Geweldig dat we zulke clubs hebben op het eiland. En dat we zo met elkaar om kunnen gaan,” aldus de wethouder.

Bestuurslid in het zonnetje

Hans Appel is algemeen bestuurslid bij de club en werd door één van de leden in het zonnetje gezet. Appel was één van de mensen die vanaf het begin betrokken was bij ‘Carwei’. Hij heeft daarvoor een prachtig beeld gekregen. Voor de verrassing moesten de aanwezigen echter even wachten. Hans was namelijk nog even de auto van een ander lid aan het fixen.

En ook het bruidspaar Bram en Frouke Bienefelt werden in het zonnetje gezet. Zij kregen een kaart en een heerlijke fles wijn. “Dit was het idee van Marlies,” laat Emile weten. “Marlies is één van de vrouwelijke clubleden die pas haar man verloor. Toch was ze zo dapper om deze dag mee te vieren. Eerder verloren andere leden ook hun partner. Maar we zijn écht één mooie en hechte groep die elkaar niet zomaar uit het oog verliest.”

Activiteiten

Autoclub Carwei organiseert regelmatig activiteiten. Denk aan praatavonden, rondritten, klassieke rayllyritten, bezoekjes aan de autobeurs en natuurlijk ook etentjes. “Met de coronaregels heeft de boel natuurlijk even stilgelegen,” vertellen Sjaak Campfens en Sikko de Jong Sr. Zij vormen samen de evenementencommissie. “Normaliter organiseren we elke maand een evenement in het eerste weekend. Als er niets gepland staat komen we op de eerste vrijdagavond samen in het clubhuis.”

Het clubhuis

Het clubhuis is een gezellige schuurzolder die is omgebouwd tot bruin café. Tijdens de evenementen wordt daar lekker geborreld. Het clubhuis is gevestigd aan het Korteweegje in Dirksland. Ook vertoeft men regelmatig bij het Klassiekerhuis in Achthuizen.

Nieuwe leden zijn altijd van harte welkom. “Ben je in het bezit van een klassieke (15 jaar of ouder) of bijzondere auto? En wil je lid worden van de autoclub? Kijk dan op de website voor het inschrijfformulier.