Met de scootmobiel Ooltgensplaat ontdekken

Foto: Sam Fish

Vrijdag 3 september was een leuke dag voor een groep mensen. Zij deden namelijk mee in een scootmobiel puzzeltocht door Ooltgensplaat!

Door Sam Fish

De tocht was gebaseerd op de wandelpuzzeltocht van het Streekmuseum. Echter kan de scootmobiel niet de volledige route afleggen door trappetjes en dus zijn er kleine delen overgeslagen. Maar stukjes overslaan of niet, de deelnemers hebben het fantastisch naar hun zin. Zo vond de heer Van Dam het ‘Buutengeweun’. En dat ondanks het feit dat hij niet veel heeft gepuzzeld. “Hij komt oorspronkelijk uit Ooltgensplaat, maar woont tegenwoordig in Nieuwe-Tonge. Hij kwam dus overal oude bekenden tegen,” laat organisatrice Ellen van Rossum weten. Het was haar idee om de tocht te organiseren vanuit Ergotheratie Oostflakkee.

“Veel mensen hebben de laatste tijd binnen gezeten,” vertelt ze. “Ik vond de puzzeltocht van het Streekmuseum een leuk idee om de mensen naar buiten te krijgen. Dat Stichting ZIJN en de dorpsraad daaraan mee wilden helpen, dat wordt alleen maar gewaardeerd.” Zo heeft stichting ZIJN geholpen bij de begeleiding van de rit en deed de dorpsraad een financiële donatie. “Zij hebben ervoor gezorgd dat de kosten voor de deelnemers zo laag mogelijk bleven.”

Erg enthousiast

De deelnemers kunnen even tot rust komen bij het Fort Prins Frederik. Daar krijgen ze wat te drinken en een lekkere stroopwafel. “Het is zo leuk, zo zalig,” vertelt mevrouw Van der Vliet. “Je bent weer lekker onder de mensen. Anders zit je ook maar alleen thuis. Ik heb het echt heel erg naar mijn zin.”

Behalve mevrouw Van der Vliet en meneer Van Dam zijn er ook nog deelnemers uit andere dorpen. Die waren ook blij dat er weer wat leuks werd gedaan. “De mensen gaan wel een blokje om met de scootmobiel, maar dit is toch anders. Zo zien ze weer eens wat, er is onderling contact. En sommigen zijn misschien niet heel erg vertrouwd met de scootmobiel. Dan vinden ze het fijner om met een groep op pad te gaan dan alleen,” laat Ellen weten.

Welkomstwoord door wethouder

Voordat de groep vertrok was er eerst nog een welkomstwoord van wethouder Berend Jan Bruggeman. Ook hij was erg verheugd dat dit initiatief genomen werd. “Dit wordt zeer gewaardeerd,” laat hij weten. “Ik hoop dat dit in meer dorpen gaat gebeuren. Het is namelijk belangrijk dat ook minder mobiele mensen niet worden vergeten. Mensen worden steeds ouder en blijven steeds langer thuis. Dan zijn dit soort uitstapjes erg leuk en belangrijk.”

Cadeautje na afloop

De deelnemers waren helemaal enthousiast na afloop. De toch vonden ze geweldig en de vragen waren leuk. Er zijn dan ook veel nieuwe dingen ontdekt en geleerd. “Maar we wilden de mensen niet zomaar naar huis sturen,” zegt Ellen. “We hebben ze allemaal nog een cadeautje gegeven. Een echte sleutelhanger van De Plaet. Dat werd heel erg gewaardeerd. Ik zou het, net als de wethouder, heel erg leuk vinden als dit in meer dorpen gedaan wordt.”