Wint Saskia Maaskant de Archeon Thea Beckmanprijs?

Foto: Sam Fish

Een paar maanden geleden maakten we bekend dat schrijfster Saskia Maaskant uit Sommelsdijk kans maakt op de Archeon Thea Beckmanprijs. En nu is het alweer bijna tijd voor de prijsuitreiking!

Door Sam Fish 

Saskia Maaskant bracht in 2020 het boek ‘Meerminnen verdrinken niet’ uit. En met dat boek maakt ze nu kans op deze prachtige juryprijs. De bekendmaking van de winnaar is op zaterdag 18 september in het Museumpark Archeon. Het is een prijs die wordt gegeven aan het beste historische jeugdboek. De jury kijkt naar historische jeugdromans die niet alleen goed geschreven zijn. Maar ook die de lezers op een geloofwaardige manier meenemen naar het verleden.

Door het lezen over de geschiedenis leren kinderen immers ook iets over de huidige maatschappij. De winnaar van de prijs ontvangt duizend euro van het Museumpark Archeon. Afwisselend worden boeken voor jongere en oudere lezers bekroond.

De shortlist 

Saskia is natuurlijk niet de enige die met haar boek de shortlist heeft gehaald. Hieronder een overzicht van alle boeken die kans maken op de prijs. Deze vijf boeken krijgen overigens ook een korte animatiefilm, gemaakt door studenten van de Willem de Kooning Academie.

  • Syl van Duyn – Op zoek naar jou
  • Martine Letterie – Wij blijven bij elkaar
  • Saskia Maaskant – Meerminnen verdrinken niet
  • Jean-Claude van Rijckeghem – IJzerkop
  • Rob Ruggenberg – Offerkind

Meerminnen verdrinken niet 

‘De schepen rammelden en beukten. Ze kraakten, in de kolkende en knetterende branding, op golven die hoger waren dan de dam zelf. En het volgende moment suisden er basaltblokken door de lucht. Ze vlogen weg, alsof het sneeuwvlokken waren in een glazen bol die hard werd geschud. En dat was het einde van de Langendam.’ Bruinisse (Zeeland), 1911.

Meerminnen verdrinken niet is een spannend historisch verhaal, gebaseerd op ware – soms ongelofelijke – gebeurtenissen. Over stiekem meevaren over de Schelde, naar Antwerpen. Een dokter die misschien wel zijn vrouw vermoordde. De vergeten Stormramp die het dan grootste mosselvissersdorp van Nederland overkwam. En hoe je de hevigste stormen kunt trotseren. Een boek om in te duiken en in te verdrinken.

Archeon Thea Beckmanprijs 

De Archeon Thea Beckmanprijs is een juryprijs en er kan dus niet gestemd worden. De uitslag wordt op zaterdag 18 september bekend gemaakt in het Archeon. De kans is groot dat het dan weer gewoon op locatie kan en misschien zelfs met publiek! De winnaar gaat er vandoor met een geldprijs van 1000 euro.

Maar dat niet alleen, alle genomineerden hebben inmiddels een leuk presentje gekregen. Studenten van de Willem de Kooning Academie hebben voor elk genomineerd boek een korte animatiefilm gemaakt. Die van Saskia kun je hieronder bekijken, de rest van de filmpjes, en meer informatie over de prijs, vind je hier.