We kunnen weer gaan kijken naar vallende sterren!

Foto: Afbeelding van Achim Kleist via Pixabay

Elk jaar in augustus trekt er een sterrenregen door de hemel heen. En dat is ook dit jaar het geval. Dus zet je klapstoeltje maar vast klaar.

Ieder jaar trekt in augustus de meteorenzwerm Perseïden over de aarde heen. Het ene jaar levert dat wat meer vallen de sterren op dan het andere. Maar mooi is het altijd! En dit jaar hebben we geluk! Er zijn namelijk meer meteoren te zien dan voorgaande jaren.

Dit komt vooral doordat het net Nieuwe Maan is geweest. Door maanlicht zijn zwakke meteoren niet te zien. Maar doordat er dus weinig maanlicht is, hebben we daar nu geen last van.

Hoogtepunt

Het hoogtepunt van de sterrenregen is in de nacht van donderdag 12 op vrijdag 13 augustus. Er zijn dan 69 meteoren per uur te zien. Dat is er dus gemiddeld één per minuut. Overigens zijn de meteoren niet alleen deze nacht te zien. Dit is slechts het hoogtepunt. De nachten ervoor en erna zijn ook gevuld met vallende sterren. Op woensdag en zondag kun je ongeveer 35 vallen sterren per uur zien.

De mooiste van het jaar

De sterrenregen van deze week is één van de mooiste van het jaar. Dat komt niet alleen door het grote aantal meteoren, maar ook de timing is perfect. In augustus is het namelijk vaak lekker weer om naar de sterren te kijken. De nachten zijn vrij zacht en vaak blijft het droog met opklaringen.

Ook dit jaar ziet het er goed uit. Er komt droog en warm zomerweer aan en daarbij kan het geregeld gaan opklaren.