Binnenkort twee gratis zelftesten voor iedereen!

Foto: Afbeelding van Alexandra_Koch via Pixabay

Iedereen die dat wil kan binnenkort twee gratis zelftesten bestellen. Dat laat het ministerie van Volksgezondheid weten.

“Testen blijft belangrijk, want zonder dat je het weet, kun je andere mensen besmetten. Ook als je geen klachten hebt,” vertelt een woordvoerder van het ministerie.

Deze maand krijgen alle huishoudens in Nederland een brief met een code in de bus. Daarmee kunnen ze twee gratis zelftesten bestellen. De eerste brieven vallen vandaag op de mat. Scholieren en studenten kunnen de gratis testen ook krijgen via hun school, universiteit f opleiding. Wie meer dan twee testen nodig heeft, kan deze kopen bij de supermarkt, drogist en apotheek.

Vakantie bijna voorbij

“De zomervakantie is bijna voorbij. We gaan dus weer naar school en aan het werk,” zegt de woordvoerder. “We gaan ook weer andere mensen ontmoeten. Het blijft daarom belangrijk om ons aan de basisregels te horen. En daar hoort testen ook bij.”

Vorig jaar liep direct na de zomervakantie het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames snel op. Het kabinet hoopt dat dit najaar te voorkomen. Een manier daarvoor is dus het verstrekken van de gratis zelftesten.

Testen niet opgestuurd

De regering heeft besloten een bestelcode op te sturen naar iedereen en niet de testen zelf. Dat komt omdat ze bang waren dat de sneltesten te warm zouden worden tijdens de zomerperiode. Dat laat het ministerie van Volksgezondheid weten. Grootschalig sneltesten uitdelen stuit op allerlei praktische problemen. De meeste tests mogen niet warmer worden dan 30 graden. Toen de plannen voor dit project werden opgesteld, was er de angst dat dit fout zou gaan. Als mensen op vakantie zijn en die test ligt een paar dagen op de mat in de zon, dan kan hij minder betrouwbaar zijn. Bovendien is de kans dat mensen de test minder snel ongebruikt weggooien als ze deze zelf moeten bestellen.

De komende tijd gaat de overheid weer in overleg met de werkgevers kijken wat er moet gebeuren met sneltesten voor medewerkers. Koninklijke Horeca Nederland wil bijvoorbeeld dat horecapersoneel weer gratis zelftesten kan laten doen, zoals tot eind vorige maand mogelijk was. Het ministerie sluit niet uit dat zo’n regeling weer tot stand gebracht wordt.