In één week 41 besmettingen, vandaag nog 6 erbij

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Het is dinsdag en dat betekent dat het RIVM de nieuwe weekcijfers bekend heeft gemaakt. De cijfers die vandaag zijn gepubliceerd lopen van 4 tot 10 augustus.

Door Sam Fish

Er zijn deze week dalingen en stijgingen te zien in de weekcijfers van het RIVM. Zo zijn er deze week 18.048 nieuwe besmettingen geconstateerd in Nederland. Dat zijn er zo’n 3000 minder dan vorige week. En er zijn minder mensen naar het ziekenhuis gegaan vanwege het virus. Tussen 4 en 10 augustus zijn er namelijk 421 mensen opgenomen (geweest) met het coronavirus onder de leden. Een week eerder waren dat nog 573 opnames. Er zijn gelukkig ook weer minder mensen overgebracht naar een ic, dat gebeurde deze week 115 keer, dat is 17 keer minder dan vorige week.

De stijging ligt helaas in het aantal gemelde sterfgevallen. Deze week overleden 46 mensen aan de gevolgen van het virus, vorige week waren dat slechts 28 sterfgevallen.

Testen 

Er is weer een daling te zien in het aantal afgenomen coronatesten. Tussen 27 juli en 3 augustus brachten 166.250 mensen een bezoekje aan de teststraat. Een week later, tussen 4 en 10 augustus lieten 123.239 mensen zich testen op het virus. Het percentage aan positieve testen is echter wel gestegen. Dat was vorige week 12,3 procent en deze week iets hoger, namelijk 12,9 procent.

Testen kan ook zonder symptomen. Dit kan vijf dagen na contact met een positief getest persoon. Ook kan dit naar aanleiding van een melding via de CoronaMelder app. Voor het testen moet je eerst vijf dagen in quarantaine. Is je testuitslag negatief, dan hoef je niet meer in quarantaine. Maak een testafspraak via www.coronatest.nl of bel naar 0800-1202. Wacht je test en de uitslag altijd af in quarantaine. Daarnaast zijn er nu ook zelftesten te koop zijn bij apotheken en drogisterijen. De cijfers daarvan worden nergens geregistreerd en worden dus ook niet meegenomen in de cijfers van het RIVM.

Reproductiegetal R

Het reproductiegetal R laat zien hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één coronapatiënt. Deze week staat dat reproductiegetal op 0,79 van alle varianten samen. Dat is helaas een kleine stijging vergeleken met vorige week, toen stond het op 0,69. Gemiddeld betekent dat dus dat 100 mensen samen 79 anderen besmetten met het coronavirus.

Een kleine disclaimer is echter wel dat het R-getal is gebaseerd op cijfers van twee weken geleden. Het is dus niet 100 procent accuraat, maar het geeft wel een goed beeld van hoe het virus zich verspreidt en wat het verloop is.

Goeree-Overflakkee

Het RIVM deelt ook elke week een coronakaart die over twee weken gaat. Die van deze week loopt dus van 28 juli tot 10 augustus. Daarop staat dat er in de afgelopen twee weken 76 besmettingen zijn gemeld. Dit klopt echter niet helemaal met de dagelijkse cijfers die worden doorgegeven. Daaruit komt namelijk dat in de eerste van deze twee weken al 53 besmettingen zijn gemeld. Daar komen er voor deze week nog eens 41 bij. Dat zou dus betekenen dat er in twee weken tijd 94 besmettingen zijn gemeld op het eiland.

10 augustus

De weekcijfers lopen tot 10 augustus, niet tot en met. Er komt dus nog wat informatie bij. In de afgelopen 24 uur zijn er 2204 nieuwe besmettingen gemeld in Nederland. Dat zijn er 127 meer dan gisteren. Het ligt nog wel onder het wekelijks landelijk gemiddelde. Dat ligt vandaag namelijk op 2578 besmettingen per dag.

Op het eiland is een kleine stijging te zien. In 24 uur tijd zijn er 6 nieuwe besmettingen gemeld. Dat is er slechts 1 meer dan gisteren, toen waren het er 5. Het wekelijks gemiddelde staat voor Goeree-Overflakkee vandaag ook op 6 besmettingen per dag. Het is voor het eiland dus een gemiddeld dagje.