Gedeeltelijke zonsverduistering te zien in Nederland

Foto: Afbeelding van Simaah via Pixabay

Er is vandaag een gedeeltelijke zonsverduistering te zien boven Nederland. De maan komt tussen de aarde en de zon te staan en blokkeert daardoor deels de zon.

De maan zorgt ervoor dat het lijkt alsof er een hap uit de bovenkant van de zon is. Het is de eerste eclips boven Nederland sinds 2015. Je kunt natuurlijk naar een bijzondere plek om de gedeeltelijke verduistering te zien. Maar je kunt ook gewoon thuis of ergens in de buurt gaan kijken. Als je maar niet direct in het zonlicht kijkt.

Pas op voor je ogen

De gedeeltelijke verduistering duurt ongeveer twee uur. Het gebeuren start om 11.18 uur en het hoogtepunt is ruim een uur later. Om 12.22 uur staat de maan het meest voor de zon en is het hoogtepunt bereikt. Dan is ongeveer 17 procent van het oppervlak van de zon bedekt. Vanaf dat punt gaat de maan weer voor de zon weg en om 13.31 uur is het gebeuren weer voorbij. Dan wordt het laatste stukje voor de zon weer zichtbaar.

Het is logisch dat je de verduistering goed wilt zien, maar pas op. Direct in zonlicht kijken is enorm beschadigend voor je ogen. Draag dus een geschikte bril hiervoor of zoek naar een andere methode als je die bril niet hebt. Een zonnebril is niet beschermend genoeg, waan je dus niet veilig als je met een zonnebril naar de zonsverduistering kijkt.

Durf je het niet zo goed aan om met je eigen ogen te kijken? Geen nood, er is een livestream! Deze vindt je onderaan dit bericht.

Zeldzaam

Gedeeltelijke zonsverduisteringen komen in Nederland vaker voor, volledige verduisteringen zijn zeldzaam. De laatste totale eclips die vanuit Nederland te zien was, gebeurde in mei 1715. De eerstvolgende is pas weer in oktober 2135. De kans dat een van ons die mee gaat maken is enorm klein.