Sanne en Jette (10) halen groot geld op met klusjes

Foto: Sam Fish

Het konijnenhok schoonmaken, je kamer opruimen, onkruid wieden, de afwas doen en de keuken dweilen. Klusjes die je normaal gesproken niet leuk vindt om te doen, maar die voor Jette en Sanne (beiden 10 jaar) een goudmijn bleken te zijn.

Door Sam Fish

Door klusjes te doen wilden de twee vriendinnen zoveel mogelijk geld ophalen. Dat geld was bedoeld voor de stichting Stop Hersentumoren. Inmiddels zijn de laatste flessen ingeleverd en staan er geen klusjes meer op de planning en is de actie dus voorbij. En dat levert een eindstand op.

“We wilden op een gegeven moment heel graag door tot de 4000 euro, daar waren we bijna. En toen kwam er ineens een anonieme donatie bij van 100 euro,” vertelt Sanne enthousiast. Uiteindelijk hebben de meiden maar liefst € 4145,- opgehaald voor de stichting Stop Hersentumoren. “We willen iedereen echt heel erg bedanken voor de donaties en de klusjes die we mochten doen.”

Klusjes

De twee vriendinnen hebben echt van alles gedaan. “De klus die het meeste opleverde was het wassen van een auto,” vertelt Jette. “Daar kregen we 50 euro voor. Het was alleen de buitenkant en niet eens zo’n heel grote auto. Dus dat was leuk verdiend!” Verder kregen ze ook nog 45 euro voor het inpakken van knuffels voor de stichting Vrienden van Carmen. En de grootste klapper kwam, zoals verwacht, van de lege flessen en bierkratjes. “We hebben vorige week de laatste flessen en kratjes ingeleverd en toen was het klaar.”

Maar met zoveel klusjes zijn er natuurlijk veel favorieten. Die worden dan ook heen en weer opgenoemd met bijbehorende herinneringen. Zo hebben ze geknuffeld met konijnen en geknutseld met kinderen. Ze mochten zelfs de hond uitlaten van Kledingzaak EverJeans. “Maar het stomste was toch wel het aanvegen van een tuin. Daar was echt niets aan,” zegt Jette uiteindelijk en Sanne vult haar gelijk aan: “Er lag echt heel veel troep. Niet alleen bladeren, maar ook heel veel plastic.” Sanne zit op haar school in het eco-team en heeft er dan ook meteen voor gezorgd dat alles in de juiste afvalbak terecht kwam.

Helemaal klaar

Drie maanden lang zijn de meiden hard bezig geweest met klusjes. Een moeilijke tijd ook waarin Jette’s moeder kwam te overlijden aan een hersentumor. Zij was dan ook een grote inspiratie voor de actie. Zo vertelde Sanne aan het begin van hun actie in maart: “We doen het vooral omdat Jette’s moeder ziek is, maar we doen het voor alle mensen die ziek zijn. Met de klusjes helpen we de mensen thuis, maar ook de mensen die onderzoek doen.” Het was dus een mooie drijfveer voor de meiden om door te gaan, ondanks de heftige periode voor Jette en haar familie.

De families van beide meiden zijn dan ook erg trots op wat ze hebben gedaan. Het is een geweldig mooi bedrag geworden voor de stichting Stop Hersentumoren.